číslo 17/2001
vychází 17. dubna

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


Tomáš SlámaROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Zadáno pro Tomáše Slámu...

Český rozhlas 2 - Praha, 28. dubna 15.04 hodin

"Říká-li se, že každý člověk má být odněkud, tak Tomáš Sláma je z Toboganu. Bylo pro mě zážitkem poslouchat ho při přímém vysílání jako jeden z živáčků v hledišti. Podobnou úctu jsem pociťoval i jako občasný host před jeho mikrofonem: jeho otázky měly vždy šarm a nikdy nebyly prkenné. Jeho rozhlasový talent je ovšem nejen rozhlasový, nýbrž i rozhlašovací: Tomáš Sláma je nadán schopností podat nám o všech svých pozoruhodných setkáních i prožitých situacích jedinečné svědectví..."

Rudolf Křesťan
"Pan Sláma umí cosi, co v dnešní době není zas tak obvyklé - stmelovat lidi. A musím hned dodat, že oproti jiným kolegům, kterých si třeba také vážím, vyniká něčím, co mnohým chybí. Má opravdu srdce. Jeho Tobogan, to je pro mne skluzavka lidí od srdce k srdci..."

Stella Zázvorková
"Tomáš Sláma je něco jako encyklopedie našeho umění, mám ho v podezření, že má dvě hlavy. Jednu, co stále nosí s sebou, a ještě druhou na nápady. Je vlastně buditel, který neustále připomíná důležité kulturní věci, které se člověku ztrácejí při honbě za devalvovanou korunou..."

Vladimír Komárek
"Připravil jsem pro rozhlasové posluchače téměř čtyři sta rozhlasových pořadů Tobogan. Mnohým posluchačům zpříjemnily sobotní předobědovou atmosféru. Občas mám však pocit, že to hodinové setkání obsahovalo přece jen něco víc."

Tomáš Sláma
Od výše uvedených výroků z knihy Toboganem nahoru a dolů uplynuly dva roky a Tomáš Sláma už připravuje výroční, pětistý Tobogan. S obrovským nasazením, s hlavami (podle Komárkovy teorie) plnými reálných i méně reálných nápadů, přání, snů, s duší plnou radostí i bolístek. Pětsetkrát, s železnou rozhlasovou pravidelností, každou sobotu v jedenáct hodin nastartoval motor fyzické i tvůrčí invence pro vlny Českého rozhlasu 2 - Praha. Na těchto vlnách mu tedy ještě jednou - v onen významný den 28. dubna - popřejeme také odpoledne po patnácté hodině. V půlhodince redakce rozhlasové tvorby bude Zadáno pro... Tomáše Slámu a jeho hosty. Libuši Švormovou, Miroslava Palečka a Michaela Janíka.

Tomáši, díky... a hodně elánu při zdolávání další pětistovky Ti přeje i za rozhlasové kolegy

HELENA DUBNIČOVÁ