číslo 17/2001
vychází 17. dubna

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


OČIMA IVANA HOFFMANA A PETRA NOVÁČKA

Český rozhlas 1 - Radiožurnál

Střídání stráží

Ivan HoffmanSociální demokracii prý ovládli Špidla s Grossem a podle některých novinářů nám přitom ještě uhnula pořádně doleva. Až na zmínku o čtyřkoaličních ojetinách se Miloš Zeman rozloučil se stranickým trůnem s velkorysou nonšalancí. O to víc vynikl jindy šedivý Špidla, jenž se na sjezdu ČSSD vroucně rozhovořil o sociálním státu, který prostřednictvím regulování tržních sil a přerozdělování zisků zajišťuje sociální soudržnost, svou silou pak demokracii a právo. Zmínil se o tom, že mít děti je správné, důstojné a hodné ocenění, a o dalších socialistických vymoženostech. Když dal k lepšímu "Volákovy žebračenky" a "školné poslance Matějů", delegát Jaroslav Foldyna, jenž v sále distribuoval prohlášení "levicové platformy", musel být šťasten, neboť málokteré rodící se frakci se podaří, aby se k ní na sjezdu přidal sám předseda strany. Jedna věc jsou ale ideály "jihočeského husity" Špidly a něco trochu jiného je realita, v níž se politik Špidla pohybuje a pohybovat bude. Jakožto místopředseda vlády a ministr je znám coby muž vzdělaný, pracovitý, uvážlivý a vytrvalý, jenž neláme věci přes koleno, připouští diskusi i oponenturu a preferuje dohodu. Jakožto předseda strany může ale zásady demokratického rozhodování uplatnit jen v té míře, aby se mu nerozsypala pod rukama a zachoval si nad ní kontrolu. Proto Špidla a zejména jeho spojenci odložili na sjezdu ideál nového stylu. A když odstartoval maraton voleb místopředsedů strany, pěkně postaru lobbovali a nechali průchod "výměnným obchodům" v zákulisí, aby do nejužšího vedení protlačili své lidi. Tak mezi dvěma patovými koly volby místopředsedy pro řízení ovlivňovali delegáty ve prospěch Karla Kobese, který ne a ne porazit Zemanovu důvěrnici Janu Volfovou, přímo od řečnické tribuny Špidla i první místopředseda Gross. Zkušená harcovnice a také stranická organizátorka Volfová byla posléze poražena v souboji o další místopředsednické křeslo nevýraznou Marií Součkovou, mající ovšem podporu Špidlova klanu. Za vyřazení Volfové bylo v kuloárech dohodnuto místopředsednické křeslo pro (Moravana) Petra Lachnita, pročež nemohl uspět nejen Pavel Mertlík, ale ani kvalitní kandidát (Čech) Jan Kavan. "Špidla mluví o novém stylu, ale všimli jste si, jak si jeho lidé pěkně postaru zařídili, aby měli ve vedení většinu," svěřovaly se u sklenky vína dvě delegátky z Moravy. "Jen abychom nakonec nemuseli držet pusu a krok a za dva roky ještě neprosili Miloše, aby se vrátil."

Nevrčí jen Starý pes

Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Kvapil, jemuž ve skautském oddílu přezdívali Starý pes, je nespokojen s Jarní dohodou čtyřkoalice. Proto vedení své strany, jež má na dohodě podíl, vyzval k odstoupení. Už nejen podle Kvapila by měl být květnový sjezd KDU-ČSL volební. Takticky to předem neodmítá ani předseda Jan Kasal, ač je teprve v poločase svého mandátu. Cyril Svoboda, kvůli jehož odchodu z čela stínové čtyřkoaliční vlády neklid v KDU-ČSL nastal, zatím pouze nevylučuje, že na ostravském sjezdu bude případně na nějakou funkci kandidovat. Bude-li ve hře pouze jedno uvolněné místopředsednické křeslo, anebo zdali by se mohl Svoboda pokusit oplatit Kasalovi porážku z budějovického sjezdu v květnu 1999, o tom rozhodnou až delegáti v Ostravě. Zhruba tři pětiny lidovců pocházejí ze střední a jižní Moravy, kde míval Kasal větší podporu než Svoboda. Moravské krajské delegace budou na ostravském sjezdu také nejpočetnější. Dojem z novin, že Kasalovi se rozvírá stranická půda pod nohama, může proto být realitě vzdálen, neboť na volbu nového šéfa KDU-ČSL nemusí dojít. Ani Žižkovská výzva a další neklidné hlasy z Unie svobody, jež kritizují Kühnlovu asistenci při vzniku Jarní dohody a požadují svolat stranický sjezd namísto v listopadu už v září či dokonce v červenci, nedokazují, že také druhá nejsilnější čtyřkoaliční strana je před krizí. Jedno však téměř jisté je: dohoda za každou cenu nejenže neposiluje jednotu čtyřkoalice, ale ohrožuje jednotu samotných čtyřkoaličních stran, legitimitu jejich vedení a hlavně důvěryhodnost celého tohoto podivného spolku. Pokud se lidé z vedení KDU-ČSL a US rychle nevysvléknou z overalů partajních machrů, nová "středová" strana, jež fatálně odloupne čtyřkoalici drahocenné středové voliče, pak už asi opravdu vznikne.

Poslanecké alimenty

Petr NováčekVe snaze pochopit spor poslanců o alimenty nám bonmot o mladých pravičácích, kterým chybí srdce a dospělých levičácích bez rozumu nepomůže. Návrh, aby stát pomohl dítěti v situaci, kdy jeden z jeho rodičů má soudem nařízeno platit alimenty, ale neplatí je, a posléze aby místo rodiče, který se o dítě stará, vymohl dlužné peníze na provinilci, není návrhem pravým, ani levým. Je to návrh, který vychází z logiky, že úkolem státu je pomáhat těm, kteří si nemohou pomoci sami, a z faktu, že úkolem státu je prosadit právo a spravedlnost. Navrhuje se něco, co ve slušných zemích už dávno existuje. Do Poslanecké sněmovny bylo ovšem zvoleno nejméně sedmdesát poslanců, kterým je - zdá se - lhostejné, co se děje s dítětem, na které jeho rodič soudem stanovené výživné neplatí. A je to ještě horší: tito naši zastupitelé jsou dokonce proti tomu, aby se stát do problému těchto dětí (říkejme mu nouze) "vměšoval". Ignorovat problém lidí, kteří jsou ve svízelné situaci zaviněním těch, kdo porušují zákon, je na pováženou. Dejme ale těm sedmdesáti poslancům ještě šanci na změnu názoru ve druhém čtení, než je označíme za bezcitné cyniky.