číslo 16/2001
vychází 9. dubna

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1- Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.06

Jak nakrmit hvězdy

Držím v ruce jídelní lístek - taky máte občas rádi tohle zajímavé čtení? A vedle pojmenování defiluje i obrazová nabídka: Salát Mambo, Salát vitamínový, Krevety Jindřicha IV., Jeseter Aurora, Steak Isabela. Budiž, říkáte si možná, dost už toho kulinářského dráždění. Ale já jen tak nepřestanu, protože vedle těchto lákavých pochoutek jsou i další fotografie. V ruce mám totiž Hvězdné menu Savy Vukojeva a tak vězte, že salát Mambo připravoval Sava pro Al Pacina, vitamínový pak okusila Madonna, Krevety Jindřicha IV. byly pro princeznu Dianu, na Auroře z jesetera si pochutnala Indíra Gandhíová a zmíněný Steak Isabela skončil v žaludku Liz Taylorové. Říkal jsem vám přece, že čtu z Hvězdného menu kuchařského kouzelníka Savy Vukojeva: "Pracoval jsem ve třinácti zemích světa, například v Maďarsku, Francii, Německu, Polsku"... chrlí na mne kuchař, který pochází z Jugoslávie, ale už osm let udivuje svým uměním v Rusku, kde se usadil. Rozhodl se prý v době, kdy se rozpadala Jugoslávie a - jak si pamatuje - v den, kdy měl prezidentskou inauguraci ve Spojených státech Bill Clinton. To už měl za sebou mnohé, ale především roky jako osobní kuchař maršála Tita. Jak ale Sava Vukojev tvrdí, i když měla hlava státu maršálskou hůl, generálem doma byla Titova manželka. A tak návrh jídelníčku pro významné hosty musel kuchař Sava nejen napsat, ale také nakreslit, jak bude jídlo na talířích či mísách vypadat. Po schválení zkušební jídlo prezidentova žena i ochutnala a pak teprve bylo rozhodnuto. Mimochodem - Titovo nejoblíbenější jídlo byly "zagorské štrukle". Pro představu jen stručně: tenké těsto prokládané tvarohem s vajíčkem a vařené ve vroucí vodě, podáváno s máslem. Když už jsme u podrobností: Liz Taylorová chtěla kdysi také ochutnat něco hodně zvláštního. A tak na Titovu žádost, protože hvězda filmového nebe byla hostem jugoslávského představitele, si Sava Vukojev lámal hlavu, až vydumal specialitu od Sarajeva. Bosanski kačamak pak filmová Kleopatra chtěla v dřevěné misce každé ráno. Ale protože jsme se se zajímavým kuchařem sešli v Moskvě, kde s rodinou žije a kde již dal tvář jídelníčkům v řadě restaurací, ptám se, co takhle ruská kuchyně? - "Mohu vám říci, že Ruská kuchyně je chutná kuchyně, mám rád polévky, ruský boršč, soljanku"... Je zajímavé naslouchat vyprávění člověka, který krmil celebrity světové politiky, hudby i filmu, který ale začínal tak, že v šesté třídě, když s kamarádem utekl ze školy domů, vařil jako pochoutku hroznové víno s cukrem. Ke kuchařské profesi se dostal prý proto, že se od mala točil za máminou a babiččinou sukní kolem sporáku. Ale jestli máte představu, že kuchař, který připravuje stůl pro ruského patriarchu Alexeje a jehož jídlo okusila hvězda hokejové NHL Pavel Bure i Tina Turnerová, je jako kuchtík z pohádky Sůl nad zlato - pěkně naditý a urostlý, jste vedle. Sava Vukojev je, jak se říká, šlang - prý neuždibuje. A co muž, který chystal i svatební hostinu pro 1 500 lidí v Osetii a před asijskou cestou prezidenta Putina učil korejské kuchaře vařit ruský boršč, říká, když se ho zeptáte, jestli třeba rád myje nádobí: "Ano, proč ne, už jsem říkal, že mám rád jakoukoli práci, protože u ní odpočívám, a tak si i u nádobí odpočinu," tvrdí Sava Vukojev, který doma nevaří a kterého krmí manželka. Nejvíc zabrat mu snad kdysi dal Michael Jackson. Je vegetarián a navíc s sebou po světě vozí minizoopark. A tak se muž, který je akademikem Pařížské světové kuchařské akademie, musel starat také o talíře nebo snad spíš misky opiček, papoušků a dalších zvířátek. Sava Vukojev má sen - připravit pokrm pro 10 000 potřebných a ne vždycky v této zemi sytých lidí přímo na Rudém náměstí...

PETR VOLDÁN, Moskva