číslo 15/2001
vychází 2. dubna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 9. 4. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Další osudy hrdinů Zdivočelé země

V uplynulých týdnech připomněla Česká televize prvních dvanáct dílů seriálu Zdivočelá země, na něž nyní navazuje pokračování osudů někdejšího letce Maděry, jeho rodiny a osazenstva statku ve Svatém Štěpáně. Začátek druhé řady příběhů zastihuje Maděru při těžké práci v uranových dolech. Je vězněn už dva roky, ale na jaře 1953 snad nastane obrat: říká se, že po Stalinově a Gottwaldově smrti všechny nespravedlivě odsouzené propustí na svobodu. Naděje je však lichá...

Při tvorbě druhé části serálu (osm dílů) se opět sešel osvědčený tvůrčí tým: scenárista Jiří Stránský, režisér Hynek Bočan, kameraman Ivan Šlapeta, odborný poradce František Zahrádka a početná skupina herců v čele s představitelem hlavní role Martinem Dejdarem. "Ten seriál je pro mně štěstím, které potká člověka jednou za život," vyznává se režisér Bočan. "Byl jsem rád, že jsem ten úkol dostal a mám taky radost, že jsme celé vyprávění mohli dokončit. Je to výpověď o době, která se myslím naztratí ani v budoucnu a bude se na obrazovky vracet. Mimo jiné i proto, že je v ní mnohé, co ještě nebylo uvedeno. Například téma amnestie či legendárních útěků vězňů. Všechny dramatické situace přitom vycházejí z historických faktů." Scénárista Jiří Stránský, jehož román Aukce byla podkladem pro druhou část seriálu, dodává, že "v seriálu opravdu není nic vymyšleno, za osm let kriminálu jsem zažil tolik příběhů, že by vydaly nejmíň na dalších deset dílů." Navíc - odborný poradce František Zahrádka byl vězněn ještě déle a na co nevzpomněl autor, to připomněl právě on.

Zdivočelá země nepostrádá humor, i když pojednává o vážných věcech. Někdy je ovšem trochu černý. "Režisér se možná divil, proč se při vzpomínání na lágr se Zahrádkou tolik smějeme," vypravuje Stránský. "Bez humoru by se to tam ale vůbec nedalo přežít, a navíc jsme byli v době našeho věznění hodně mladí..."

AGÁTA PILÁTOVÁ


Úterý 10. 4. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Marilyn Monroe - poslední vyšetřování smrti

Marilyn Monroe byla 5. 8. 1962 nalezena ve svém domě mrtvá. Lékař prohlásil, že jde nepochybně o sebevraždu. Teprve po třinácti dnech však losangelský koroner tento výrok potvrdil. Tisk se ptal: je kolem Marilyn nějaká záhada, kterou je třeba vyšetřit? Padnou jména Kennedyů a znovu zavládne ticho. Obdivovatelé Marilyn věřili, že to byla sebevražda. Vyšetřování však bylo znovu otevřeno v roce 1982. O třicet dní později soudci případ uzavřeli. Známe však celou pravdu?


Středa 11. 4. 2001 ČT 1 - 20.20 hodin

Policejní pohádky strážmistra Zahrádky

Strasti a radosti policejního eléva, strážmistra Zahrádky, z povídek Josefa Burgra zaujaly televizní tvůrce už jednou, a tak vznikly Dvě z policejní brašny podle scénáře Zdeňka Svěráka v režii Ladislava Smoljaka a s Michalem Suchánkem v hlavní roli. Nyní se ke vzpomínkám Josefa Burgra na své vlastní služební začátky z prvních poválečných let rozhodli televizní tvůrci znovu vrátit. Tvůrčí tým má ovšem jiné složení - scénář napsal Karel Čabrádek, režii má Václav Křístek a v hlavní roli strážmistra Zahrádky uvidíme Petra Rajcherta. Pouze jeho nadřízeného, praporčíka Wágnera ztělesní znovu Pavel Nový. Jediné, co ještě můžeme prozradit, je skutečnost, že vedle policejních povinností mladého muže více zaujmou i záležitosti milostné a objektem jeho tužeb se stane učitelka Jarmilka v podání Barbory Srncové.


Čtvrtek 12. 4. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Duch český = ruská majitelka, americký šéf

"Na začátku tu byla chuť zkusit skutečně český sitcom, samozřejmě s využitím amerických zkušeností z tohoto žánru," říká Iva Procházková, dramaturg několika dílů nového seriálu Duch český, který bude Česká televize vysílat až do konce června. Při volbě prostředí, v němž se má sitcom odehrávat, rozhodla důvěra tvůrců v redakční atmosféru: "Hledali jsme místo, které by bylo na jedné straně kultivované, na druhé pak poskytovalo prostor pro humor a vtip." V místnostech redakce a blízkém okolí se odehrává všechno důležité, osazenstvo tu prožívá "veselé novinářské historky", také však lásky, spory i klopýtnutí. Inu, sitcom... Zatím je natočeno třináct dílů, na na jejichž autorství se podílelo několik scenáristů (M. Černá, J. Bednář, J. Lekeš, K. Malík, A. Procházka). Všechny natočil jeden režisér - Antonín Procházka, kultovní dramatik, režisér a herec plzeňského Divadla J. K. Tyla, kterého novinářské prostředí prý vždycky přitahovalo. "Zalíbil se mi základní nápad a vůbec celé pojetí. Shodli jsme se i na tom, že situační komedie je hlavně herecká záležitost." Ve výrazných rolích se představí Václav Postránecký, Oldřich Vlach, Rudolf Hrušínský, Jiří Strach, Eva Holubová, Valerie Zawadská, Simona Postlerová a další.

Divácké přijetí prvních dílů patrně rozhodne o případném dalším pokračování seriálu. "Už máme vymyšlené nové příběhy," hlásí tvůrci. A dramaturg Jiří Bednář přiznává: "Byli bychom rádi, kdyby se v práci pokračovalo, sitcom by měl trvat aspoň rok."

AGÁTA PILÁTOVÁ


Pátek 13. 4. 2001 NOVA - 21.50 hodin

Láska na jednu noc

Hlavní postavou příběhu je úspěšný černošský režisér reklam Max Carlyle, který žije v Los Angeles se svou krásnou čínskou manželkou Mimi a dvěma dětmi. Na služební cestě v New Yorku se však náhodou seznámí s běloškou Karen a poté, co vinou zmatku, který ve městě vládne kvůli oslavám padesátého výročí OSN, nestihne letadlo, stráví s ní večer návštěvou koncertu. Při návratu do hotelu jsou přepadeni dvojicí lupičů, a protože se vystrašená dívka bojí po šokujícím zážitku sama v pokoji, stráví s ní Max také noc... Režie Mike Figgis. Hrají Wesley Snipes, Nastassja Kinski, Kyle MacLachlan, Ming-Na Wen, Robert Downey jr., Glenn Plummer, Julian Sands.


Sobota 14. 4. 2001 PRIMA - 21.30 hodin

Střevíčky na míru

Slavný módní tvůrce Francesco Salvitore předvádí v Paříži svou nejnovější kolekci. V šatně mezi modelkami se proplétá nenápadná, nijak zvlášť hezká garderobiérka Kelly Carterová. Ačkoli usilovně pracuje, od nikoho se nedočká slůvka poděkování. Jako náplast na duši jí slouží koníček - navrhuje krásné boty, své kresby ovšem ze skromnosti nikomu neukazuje. Jednoho dne potkává Kelly na ulici starší dámu, cizinku, jež zabloudila, a ochotně jí pomůže. Téhož dne se potkají ještě několikrát a postupně se spřátelí. Dívka netuší, že její nová známá je ve skutečnosti čarodějka a že se rozhodla ji odměnit. Kouzelnice vymyslí pokračování Kellyina příběhu, které jako by přímo vypadlo z pohádky o Popelce... Režie T. Clegg. Hrají J. Greyová, R. Lowe, A. Ferreolová a další.


Neděle 15. 4. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

Přijď království tvé

Drama na motivy novozákonních textů nabízí věčný příběh o hledání víry, pravdy, lásky a samotného smyslu lidské existence. Inscenace se opírá o divadelně méně frekventovanou část Nového zákona. Autorka hry, zkušená dramaturgyně Věra Mašková, čerpá kromě řady děl inspirovaných biblí především ze Skutků a Epištol. Zpracovává období po ukřižování, kdy Ježíšova zvěst zůstává v rukou jeho blízkých. Na rozdíl od obvyklých novozákonních adaptací ovšem nejsou v centru dění postavy Ježíše Krista nebo Piláta. Hrdinou příběhu je římský občan a básník Lucius Gaius, který přijíždí do Palestiny navštívit přítele Piláta. Stává se svědkem Ježíšova ukřižování, které zásadně mění jeho bezstarostný život.