číslo 15/2001
vychází 2. dubna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Olivovník

OlivovníkOlivovník patří k nejstarším kulturním rostlinám. Starověcí Řekové olivovník zasvětili bohyni Athéně a jejich větévkami zdobili vítěze při olympijských hrách. Staří Římané byli prozaičtější. Olivový olej používali k natírání těla po koupeli. Olivové stromy dosahují stáří až přes 1000 let a jejich životní síla je neobyčejná. Často bývá kmen starého stromu zcela vyhnilý a přesto strom stále plodí ovoce. Na úpatí Olivetské hory v Jeruzalémě,v tzv. Malé zahradě olivové, je dodnes několik obrovských starých olivovníků, které údajně pocházejí z dob Ježíše. Když římský císař Titus nechal srovnat Jeruzalém se zemí, nechal prý vykácet z okolí i všechny stromy. Z kořenů ale vypučely odnože a z nich vyrostly stromy nové.

Olivovníky pravděpodobně pocházejí ze západní Asie a Řecka. Dnes se však pěstují ve všech zemích kolem Středozemního moře, v jižní Africe, v teplých částech Ameriky, Číně i Austrálii.

Z evropských zemí je největším producentem oliv Itálie, Španělsko a Francie.

Čerstvé olivy jsou velice trpké a proto se k jídlu musí upravovat. Česají se nezralé, vodou se pak vylouhuje hořká chuť a následně se nakládají do slaného nálevu. Charakteristická chuť oliv má mnoho vyznavačů, jiní si olivy klidně odepřou. O kvalitě olivového oleje však jistě nepochybuje nikdo.

Olivy jsou vyšlechtěny v mnoha odrůdách ať už mají plody zelené nebo černé. Na jejich jakost má vliv nejen odrůda, ale i podnebí a půda, ve které strom roste.

Nejlepší a také nejdražší je tzv. olej panenský. Získává se ze zcela zralých plodů lisováním jen velmi mírným tlakem za studena. Panenský olej je naprosto čirý, nažloutlý nebo nazelenalý, příjemné vůně a chuti. Silnějším tlakem a za tepla - přidáním horké vody, se lisuje tzv. olej obyčejný. Je světležluté barvy a mírně zakalený. Olivový olej lze pochopitelně používat k vaření i maštění pokrmů. Vzhledem k jeho ceně, se ale u nás používá především na saláty.

Recept na řecký salát:

3 papriky opečeme nasucho krátce v troubě, pak je oloupeme a nakrájíme na proužky. Přidáme 3 pokrájená rajčata, 1 cibuli na kolečka, 1 menší okurku a 1/2 šálku černých oliv.

Z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře připravíme zálivku. Nakonec vmícháme 15 dkg na kostky nakrájeného Balkánu nebo sýra Feta.

HANA UHLÍŘOVÁ