číslo 15/2001
vychází 2. dubna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


LÁZEŇSKÉ POBYTY

Lázně Poděbrady

Kdo by neznal slogan Na srdce jsou Poděbrady - a přitom se datuje "teprve" od třicátých let. Lázně i město se rozkládají podél Labe v nadmořské výšce pouhých 185 m. Díky rovinatému terénu jsou předurčeny pro pacienty se srdečními chorobami, na nervový systém příznivě působí protékající Labe a lužní lesy. Hlavním přírodním léčivým zdrojem lázní, v nichž se léčí od roku 1905, jsou minerálně uhličité prameny s mimořádně vysokým obsahem kysličníku uhličitého, známé jako Poděbradka.

Lázně PoděbradySamotné lázeňské centrum vítá své hosty v přívětivé a povzbudivé zeleni. Jako pacienti sem přijíždějí lidé po prodělaném srdečním infarktu, po operacích srdce, s anginou pectoris a chronickou ischemickou chorobou srdeční. Z dalších diagnóz sem patří všechny cévní choroby, především vysoký krevní tlak (hypertenze), vybavení lázní umožňuje přístrojově léčit i končetinové tepny a žíly, včetně křečových. Nejen pro velký počet speciálních diet vyhledávají Poděbrady nemocní s chorobami výměny látkové, s cukrovkou a obezitou. Rozsáhlý a moderní balneoprovoz nabízí možnost léčebné rehabilitace a relaxace také pro ty, kdož trpí bolestivými stavy páteře a velkých kloubů. Léčebná lázeňská péče je podle indikované choroby rozvržena do 3?4 týdnů, u cukrovky do dvou týdnů. Pobyt začíná vstupní prohlídkou, laboratorním a dalším potřebným vyšetřením. Z procedur se nejvíce využívají koupele (vanové, podvodní masáže, plavání v bazénu), nechybí ani galvanizace, iontoforéza, myostimulace, ultrazvuk a řada dalších. Léčbu doplňují procházky v parku a v okolí města, k pohodě lázeňských hostů přispívají společenské a kulturní akce.

V poslední době nabízejí naše lázně mimo klasické lázeňské léčby i různé druhy relaxačních a speciálních pobytů pro veřejnost. Nejinak je tomu v Poděbradech. V rámci této nadstandardní nabídky pojišťovny plně hradí třítýdenní pobyt diabetikům s těžce poškozeným zrakem, další speciální programy jsou už v režii zájemců samých. V rámci služeb za úhradu si mohou ženy dopřát různě laděné dámské víkendy či týdenní pobyty, dva druhy pobytů jsou určeny pro onkologicky nemocné. Nabídku doplňují týdenní wellness programy, zaměřené na zdravý životní styl. Do Poděbrad mohou zamířit i ti, kterým se nedaří přestat kouřit - za týden jim odborníci pomohou vytvořit nové návyky.

Lázně žijí nejen léčbou - uznání u lékařské veřejnosti dosahují mimo jiné také organizováním odborných medicínských kongresů a konferencí.

EVA DANIELOVÁ