číslo 15/2001
vychází 2. dubna

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Zadáno pro Valérii Zawadskou

Český rozhlas 2 - Praha, 14. dubna 15.04 hodin

Valérie Zawadská se dvěma cenami, jež obdržela v letošní soutěži TýTý Týdeníku TelevizeValérie Zawadská je žena, která svým hlasem v anketě "Týtý" porazila i Karla Gotta. Aniž přitom musela zpívat. Přitom její cesta za slávou a popularitou rozhodně nebyla snadná. Narodila se ve Šternberku na Moravě a první kroky po prknech, která znamenají svět, udělala jako mladičká elévka v divadle v Šumperku. Po roce se dostala na vytouženou DAMU a nastoupila do Západočeského divadla v Chebu. Bydlela kousek od náměstí v Židově ulici a tehdy si také opatřila nádherné keramické hrníčky na kávu. Má je dodnes, právě tak, jako je dodnes okouzlena herectvím, možností proměňovat se v nejrůznější postavy a jejich prostřednictvím působit na diváky. Z Chebu putovala do Prahy už jako zkušená herečka, což dokázala v mnoha rolích na jevištích Městských divadel pražských. Zahrála si i v řadě filmů, také začala s dabováním. Dá se říct, že právě tady našla svoji parketu a svým hlasem dokázala dokonale zvládnout mnohé postavy v zahraničních filmech, ale také v televizních seriálech. Pamatujete na Dynastii a její opravdu dokonale namluvenou roli Alexis? Tehdy dostala první ocenění od svých vděčných diváků - bylo to v Přelouči, rodišti Františka Filipovského, kde převzala právě jeho cenu.

Letos už potřetí získala díky hlasům televizních diváků vítězství v kategorii dabérek v soutěži "TýTý". Navíc se stala absolutní vítězkou této ankety a dostala vůbec nejvíc diváckých hlasů. Doslova to byly hlasy za hlas.

Ale zdaleka se nevěnuje jenom dabování - pro Český rozhlas například namluvila několik pohádek Hajaji. Však má doma dva malé syny. A také stále s velkou chutí hraje divadlo - můžete ji vidět například ve hře "Jak vraždili sestru Charlie" v Divadle v Ungeltu. Když má člověk vyprávět, musí mít především o čem vyprávět. A to Valérie Zawadská rozhodně má. Ostatně, můžete se o tom přesvědčit při poslechu pořadu Zadáno pro...