číslo 14/2001
vychází 26. března

Zpět na obsah         

Televize
a film


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Schůzky s osobnostmi

Na prahu jara televize tradičně servíruje divákům téměř každý týden reklamní show, pořádanou u příležitosti rozdávání nejrůznějších tuzemských výročních cen. Inflace podobných prodejních veletrhů mediálních tváří dokazuje i letos mimo jiné, že Česká republika je už nedílnou součástí světa, kde se svých warholovských deseti minut slávy může dočkat každý. Tedy spíš skoro každý - bude-li vybrán.

Občas však obrazovka umožní dohlédnout i mimo záři reflektorů, neomylně řízených dobře viditelnou rukou trhu. Zejména na druhém programu ČT může divák potkat osobnosti, které si pozornost opravdu zaslouží díky práci, talentu, názorům, životu... Hned tři schůzky z rodu těch, které je škoda promeškat, nabídl páteční večer v polovině března. Intenzivní pocit setkání s člověkem a umělcem, který se nad horizontem obvyklosti pohybuje s přehledem a kouzlem autentické osobitosti, si patrně odnesl každý, kdo někdy "měl tu čest" s Martinem Dohnalem. Ať už to bylo při herecko-autorsko-muzikantských aktivitách v HaDivadle, za dob komponování a hraní v rockové skupině Pro pocit jistoty nebo v dnešní profesi skladatele vážné hudby, pedagoga, a především hluboce věřícího pravoslavného křesťana. Ku cti režisérky Svatavy Kabošové slouží, že onen dotyk s výjimečností zprostředkovalo i pokračování cyklu Curriculum vitae, které bylo právě Martinu Dohnalovi věnováno.

Pozornost si zasloužilo i devadesáté deváté Posezení s Janem Burianem. Tentokrát s astronomem Janem Paloušem. Rozmlouvat se špičkovým specialistou a vybalancovat přitom rovnováhu mezi "veselou" naivitou a nudným odbornictvím, klade zvláštní nároky na oba účastníky dialogu. Burian i Palouš jim s přehledem dostáli. Výsledkem byla živá půlhodina s živým člověkem, který nechal diváky nahlédnout do světa vědění a poznání. Ověřenou zálohou dalších zážitků ze setkání se skutečnými uměleckými osobnostmi se stal první díl Alternativní kultury - třináctidílného cyklu, který má ctižádost přiblížit "život a dílo" těch, kteří tvořili a tvoří protiváhu oněm dobře prodejným, vyceněným produktům showbyznysu. Pokud si celý projekt udrží úroveň úvodních tří dílů o osudech legendární beat generation, které si svou úspěšnou premiéru odbyly už v roce 1998, rozhodně se vyplatí zatrhnout si v diáři páteční osmou hodinu večerní na ČT 2 tlustou červenou tužkou!

JAN SVAČINA