číslo 12/2001
vychází 12. března

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Sníh padá na cedry

Nakolik může válka ovlivnit budoucnost a životy lidí, o tom vypráví křehký americký snímek Scotta Hickse Sníh padá na cedry, který nabízí na kazetách Bonton Home Entertainment.

Scenáristé filmu (režisér spolu s Ronem Bassem) se inspirovali románem Davida Gutersona, jenž přibližuje osudy Japonců v Americe osm let po konci války. Zápletku odstartuje mrtvola muže nalezeného ve vlastních rybářských sítích pod lodí. Celá obec je na nohou a všichni jsou nezvratně přesvědčeni o tom, že vrahem je japonský rybář Kazuo, někdejší známý zesnulého. Když vyjde najevo, že Kazuo s ním chvíli před jeho smrtí jednal o prodeji půdy, vztahující se k minulosti jeho rodičů, jsou všichni pevně rozhodnuti jej odsoudit. Jen Kazuův starý obhájce a místní mladý novinář Ishmael tuší, že věci se mohly seběhnout jinak a že za "jasným" případem se vlastně skrývá jen zášť Američanů vůči někdejším válečným nepřátelům.

Zajímavý psychologický snímek demonstruje na pozadí zdánlivě jasného soudního případu, jak silné mohou být lidské emoce způsobené válečnými událostmi (během soudního přelíčení se připomíná výročí útoku na Pearl Harbor). A jak těžké - nebo i nemožné - je někdy soužití obyvatel dvou kdysi znepřátelených národů, jež se krutě podepisuje na individuálních osudech. Vedle hlavních představitelů Ricka Yunea (Kazuo) a Ethana Hawka (Ishmael) nelze přehlédnout výtečného Maxe von Sydowa v roli Kazuova obhájce.

JANA PODSKALSKÁ