číslo 12/2001
vychází 12. března

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Polní velitel Leonard Cohen

"Přijímám peníze od vlád, žen, z prodeje básní, a jsem-li nucen, od zaměstnavatelů," napsal před lety v předmluvě ke svému prvnímu románu The Favourite Game montrealský rodák Leonard Cohen. Dnes je pravnuk vlivného židovského intelektuála Reba Leizera, profesora rabínské univerzity v litevském Voložinu, jedním z nejslavnějších písničkářů na světě a navíc renomovaným spisovatelem, ovšem romanticko-cynický vztah ke společnosti i k umění samotnému je stále poznávacím znamením jeho tvorby. Právě nekonformnost ve spojení s určitou dávkou tajemnosti, vábí ke Cohenovi nové a nové generace posluchačů. Ani sebeschopnější manažer by mu nevymyslel lákavější image: i v pětašedesáti atraktivně vyhlížející zpívající básník, žijící mimo veřejné dění, snad kdesi v buddhistickém chrámu.

Ač od vydání Cohenova debutového alba uplynulo už přes třicet let, jeho diskografie není nijak početná. V devadesátých letech například vydal jediné studiové album. Asi i proto je cokoli, co by neslo jméno autora a interpreta dnes už legendárních písní Suzanne, Tower Of Song, Hallelujah, The Partisan nebo Closing Time, předmětem nejvyššího zájmu fanoušků, ale - pochopitelně - i umělcovy nahrávací společnosti. A zdá se, že letošní rok bude pro obě strany časem hojnosti: Cohen údajně pracuje na nových písních a jako "návnadu" vydává živé album Field Commander Cohen: Tour Of 1979.

Dvanáct skladeb, natočených v průběhu anglických zastávek Cohenova evropského turné začátkem prosince roku 1979 v Hammersmith Odeon v Londýně a v brigtonském sále Dome Theatre, zachycuje zpěváka obklopeného texaskou kapelou Passenger (předtím doprovázela Joni Mitchellovou), arménskými hráči na housle, mandolínu a arabskou loutnu Raffi Hakopianem a Johnem Bilezikjianem, ale i sboristkami Sharon Robinsonovou a Jennifer Warnesovou (ta o pár let později svůj vztah ke Cohenovi ozřejmila z coververzí Cohenových skladeb sestaveným sólovým albem Famous Blue Raincoat). Všichni zúčastnění přispěli k nesmírně vzdušnému a barevnému zvuku Cohenových koncertů svým nepostradatelným dílem.

Třetinu alba, nazvaného podle jedné z písní "Polní velitel Cohen", tvoří materiál z tehdy aktuálního studiového alba Recent Songs, jakéhosi nového vykročení rozchodem se svou femme fatale Suzanne, smrtí matky a neúspěchem předešlé desky Death Of A Lady´s Man poznamenaného umělce. Na albu se z Recent Songs objevují skladby The Guests, The Window, The Gypsy´s Wife a The Smokey Life, ovšem prostor dostaly také novým zvukem "občerstvené" hity Lover Lover Lover, Bird On The Wire či So Long, Marianne. Přestože Cohen na turné k Recent Songs vzpomíná jako na intenzivní období, kdy "naše těla prostě převáželi z hotelového pokoje na letiště a hudba se každého večera objevovala tak nějak sama", je to skvělá deska.

MILAN ŠEFL

(Leonard Cohen: Field Commander Cohen. Tour Of 1979. CD, 63 minut. Vyd. Sony Music/Bonton, 2001)