číslo 12/2001
vychází 12. března

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Ivan Moravec hraje českou hudbu - Smetana, Suk, Korte
(Supraphon)

Ivan Moravec hraje Schumanna a Francka
(Supraphon)

K nedávným sedmdesátinám pianisty Ivana Moravce vyšly dva výbory z jeho starších nahrávek, které dobře charakterizují repertoárový rozsah i interpretační mistrovství významného umělce, držitele řady mezinárodních i domácích ocenění. (Za svou koncertní činnost v USA byl nominován na titul Hráč roku 1997, loni obdržel Cenu Karla IV., udělenou dosud pouze čtyřem osobnostem a kromě něj jen jednomu umělci - Mstislavu Rostropovičovi.)

Kariéra Ivana Moravce začala již v padesátých letech a brzy sklízel úspěchy také na zahraničních pódiích. Holandské prestižní vydavatelství Philips vydalo nedávno stoalbovou antologii Velcí pianisté 20. století, do níž zařadila jako jediného českého interpreta právě Ivana Moravce.

Recitál z českých klavírních skladeb zahajuje Smetana,výběr z cyklu České tance, který - zejména Polka g moll - poskytuje velký prostor pro rozehrání tvůrčí invence interpreta a jeho schopnost rozšířit výrazové spektrum skladby. Z Polky a moll pak učinil Moravec pravou hudební báseň, v níž vyklenul oblouk od tlumeného začátku k hrdinským akcentům. Obdobně tvůrčím způsobem přistoupil k Sukově Písni lásky a klavírnímu cyklu O matince, půvabné kompozici, do níž skladatel vložil smutek po milované ženě, ale své hudební vyprávění zároveň uzpůsobil křehké dětské duši. Zařazení klavírní sonáty Oldřicha Korteho je zajímavým dramaturgickým počinem, neboť představuje dynamický, obsahově bohatý hudební jazyk autora, poskytující příležitost k předvedení interpretační virtuozity.

Ze světové klavírní tvorby byly vybrány klavírní koncerty dvou velkých hudebních romantiků - Roberta Schumanna a Césara Francka, v nichž Ivan Moravec předvádí jednu z vrcholných stránek svého umění - schopnost tvůrčího dialogu s orchestrem (zde s Českou filharmonií řízenou Václavem Neumannem), rostoucího v umělecké partnerství vyššího řádu. Album doplňují melodické Schumannovy Dětské scény, podmaňující posluchače zpěvnou melodikou i originálním rytmem.

AGÁTA PILÁTOVÁ


TOP 2001 (Sony Music Bonton)

Kompilace zahraničních megahitů, které prolétly naše rádia v roce 1999 a 2000. Opravdu kvalitní je zde Celine Dion (That´s The Way It Is), Tom Jones (Sex Bomb), Macy Gray (I Try) a zvláště Five a úctyhodná předělávka hitu Queen We Will Rock You. Jinak je zde něco latinskoamerických rytmů z rodinného kotle Glorie Estefan a mraky sezónních šlágrů dobrých místo prášků na spaní.

P. S.:
Osmdesátiminutové album neobsahuje hity typu Spice Girls!

PETR NOVOTNÝ