číslo 11/2001
vychází 5. března

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Pohádky ovčí babičky a jiné

Byli bychom nespravedliví, kdybychom zapomínali ve výběru videokazet na ty nejmladší. Právě pro ně totiž nedávno připravilo Centrum českého videa několik kazet s klasickými Večerníčky.

Jedna kazeta obsahuje výběr oblíbených Pohádek ovčí babičky (z roku 1966!). Třináct krátkých vyprávění nás zavede k dobře známému beránkovi a ovečce, kteří vedou nekonečnou bitvu s třemi proradnými a kořistnickými vlky. Ti na sebe berou nejrůznější podobu - strašidel, pirátů, loupežníků, ba dokonce Tří králů. Podle scénáře Dagmar Spanlangové nakreslil pohádky Bohumil Šiška a nezapomenutelným způsobem je převyprávěla Jiřina Bohdalová.

Ani druhý Večerníček není malým divákům (ale nejen jim) neznámý. Hned na čtyřech kazetách nabízí Centrum českého videa příběhy O klukovi z plakátu (1974). Trampoty malého střapatého klučíka, který najde spřízněnou duši ve svém dvojníkovi z plakátu, napsala Květa Kuršová a nakreslil je Josef Kábrt. Vyprávění o strašidýlku, velkém malování, táboráku, krápníkových jeskyních či narozeninách a dalších všedních i nevšedních historkách namluvil František Filipovský. Zapomeňte na denní starosti a nechte se spolu s Vašimi dětmi přenést do kouzelného světa dlouhé vlněné babiččině punčochy, starého ušáku a dvojice rozpustilých kluků. Jsou pohádky, které nezestárnou.

JANA PODSKALSKÁ