číslo 11/2001
vychází 5. března

Zpět na obsah         

Pro každého něco


TECHNICKÁ PORADNA

Pokračování z čísla 8

Programovat lze také různé midi nebo mini věže. Byl jsem se na ně podívat a bez rozdílu, kdo je vyrábí nemohu doporučit ke koupi s klidným svědomím žádnou. Jsou jednak ve vyšších cenových relacích (což by nemuselo být překážkou), ale každá s funkcí timer neboli časovač, může "programovat" jen jeden čas zapnutí a jedno vypnutí. Můžete se jím ráno budit, můžete i usínat při pěkné hudbě bez obav, že bude přístroj zapnutý celou noc, a to je asi vše. Dále je tu omezení délkou kazety, a to považuji za hlavní překážku i v případech, kdy lze zaznamenávat na oba systémy "dvojčete". Jsou také tape-decky, kde je přepínač REC/OFF/PLAY pod označením TIMER. Zde to funguje tak, že je přístroj zapnutý síťovým vypínačem a žádaná funkce (podle polohy přepínače) se uvede v činnost sepnutím síťového přívodu napětí v zásuvce s časovačem. Existují časovače s možností 3 i 4 zapnutí a vypnutí sítě v zásuvce. Nejsou však přesné.

Co říci závěrem. Pokud se chcete zabývat zvukovými záznamy při zachování dobré kvality zvuku, pak doporučuji záznam na videokazety VHS, které lze dobře archivovat, bez nešvarů audio kazet. Kazeta EQ 240 poskytne bez nebezpečí z prokopírování, bez kolísání kontinuální záznam po celou využitelnou dobu. Jednotlivé úseky pro vyhledávání lze označit INDEXEM a podle typu videa je pak jednoduše či složitěji vyhledávat. Pro úplnost uvádím, že při archivování na audiokazety doporučuji C60 s ohledem na prokopírování, které je zvláště u klasické hudby velmi nepříjemné. Je také možné, že se rozhodnete pro CD, na nichž je dnes již skoro vše.

Ing. Viktor Jaroš mi vytýká, že jsem v odpovědi panu Najmanovi nerozepsal konkrétní kroky Českých radiokomunikací, a. s., které podnikly s odstavenými vysílači a to, že používám v označení vlnových rozsahů termín pásmo a dokonce mi poslal formulaci, kterou by si problém zasloužil. Já za to děkuji, leč to, co provede majitel s nepotřebnými vysílači je jeho věcí a sám ví, kdy a který bude moci použít za plánovaně odstavený stávající vysílač. Pokud jde o termín pásmo, místo rozsah, pak to považuji za nepodstatné. I zákon, který vymezil působnost Českého rozhlasu 36/93 Sb., v ş9 odst. 4) praví: "Provozovateli rozhlasového vysílání ze zákona se vyhrazují přenosové cesty (část kmitočtového spektra) a síť vysílačů umožňující pokrytí území České republiky jedním vysílacím okruhem v pásmu středních vln a dvěma vysílacími okruhy v pásmu velmi krátkých vln." Pokud se k tomu uvede konkrétní kmitočet, není co řešit.

IVO ROTTENBERG