číslo 11/2001
vychází 5. března

Zpět na obsah         

Pro každého něco


NA ZDRAVÍ

Ťuknete-li si s někým sklenkou piva...

...je více než na místě říct: "Na zdraví!" Je to informace získaná naprosto seriózním způsobem. Vysvětlení přináší gastroenterolog MUDr. Petr Mareček.

Pivo je vynikající díky svému složení, protože obsahuje obrovské množství látek, ze kterých je řada pro lidský organismus dokonce potřebná a působí příznivě. Pivo je nízkoalkoholický nápoj s vysokým množství vody, a proto patří mezi ideální nápoje, které se dají použít k rehydrataci organismu. To znamená, že v případě, kdy tělo ztratí větší množství vody a potažmo i minerálů (třeba v souvislosti s vyšší fyzickou zátěží), je pivo ideálním prostředkem k hrazení ztrát tekutin i minerálů. Kromě toho obsahuje i cukry, aminokyseliny, hořké látky chmele a podobně.

Všichni široko daleko většinou tvrdí, že z piva roste břicho, že se po něm tloustne a také že má po něm člověk větší chuť k jídlu. Vyvrátíte tyto domněnky?
Já bych vám to rád vyvrátil. Problém tkví v objemu, tedy v množství zkonzumovaného piva. To bych rád podtrhl hned v úvodu. Musíme se bavit o rozumném množství vypitého piva. To u dospělého muže činí kolem jednoho litru, u ženy tak dvě třetinky denně. Samozřejmě pokud někdo vypije více, energetická nálož na den plus množství alkoholu nepůsobí příznivě. Studie a výzkumy ale prokázaly, že konzumace rozumného množství piva může z dlouhodobého hlediska vést i ke snížení tělesného tuku.

Pane doktore, neděláte si legraci?
Ne, ne. Je to hned ze dvou důvodů. Malé množství alkoholu v pivu velice příznivě zasahuje do metabolismu tuků. Pivo ve srovnání s některými jinými, běžně konzumovanými, sladkými nápoji má energetický obsah nižší

Neexistuje tedy něco jako pivní dieta?
To je trošku nadnesený pojem. Nicméně pivo má velice pozitivní vliv na celý proces zažívání a trávení. Dá se říct, že jeho význam je celkově podpůrný, protože zasahuje nebo podporuje a stimuluje vylučování řady trávicích šťáv, které se při trávení uplatňují. Jeho vliv se dá upotřebit u některých stavů spojených se sníženou chutí k jídlu, u některých funkčních poruch trávení a podobně.

Když se ohlédneme do minulosti, protože pivo má dlouhou tradici, jakou roli hrálo u našich předků?
Dříve byla některá piva označována jako mediciální. Přisuzovaly se jim některé léčivé účinky. Prameny z roku 1700 uvádějí: pivo višňové - pro ty, kdo trpí na kámen, pivo šalvějové - aby se upevnily zuby v dásních, pivo pelyňkové - proti žloutence a vodnatelnosti, pivo rozmarýnové - proti trudomyslnosti, pivo bedrníkové - proti suché nemoci, pivo levandulové - proti pakostnici a mrtvici.Takto dnes už pochopitelně pivo nechápeme, ale dodnes je mu přičítán onen podpůrný vliv na organismus, jak už jsme řekli.

Milé dámy, pokud vaše drahá polovička nevypije více, než dvě piva denně, nespílejte, nelamentujte a nehovořte o alkoholismu. Jestli váš milý nepřekročí povolenou hranici, měl by být zdráv jako řípa. Pozitivní účinek při požití jednoho litru piva denně totiž potvrzují i kardiologové, psychologové, dokonce i sexuologové. A ani vy se ovšem nedejte ošidit. Nezapomeňte, že ženy mají nárok na dvě třetinky zlatavého moku denně. Tak tedy - na zdraví!

RENÁTA MŇUKOVÁ