číslo 10/2001
vychází 26. února

Zpět na obsah         

Televize a film


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Velký a malý pořad

Všechny televize produkují "velké" pořady pro všechny. Některé televize nabízejí i "malé" pořady pro některé. Podobné rozdělení samo o sobě samozřejmě neříká nic o jejich kvalitě. Zkušenost však přesto napovídá, na které tituly by se měli soustředit ti, kdo nepovažují sledování obrazovky jen za prostředek ubíjení přebytečného času.

Pavel Anděl"Velkým", tj. dobře viditelným, hromadně sledovaným a bezprostředně hojně komentovaným pořadem bylo i letos předávání cen TýTý. Popisovat podesáté zaběhaný rituál nemá valný smysl. O nic rozumnější není ani podesáté se podivovat nad výsledky jednotlivých kategorií soutěže divácké popularity, kde jako obvykle trvá zmatení pojmů (např. herec - bavič - moderátor sportu) a nezdolná setrvačnost diváckých soudů spolehlivě zpochybňuje vročení ankety. V normě, tedy tradičně nejlepší, byl opět i Marek Eben. Přesto ani jeho výkon tentokrát nedokázal zpochybnit nepříjemný pocit únavy a nudy. Jedinou nejistotou tak zůstává, zda si to už uvědomili i organizátoři a tvůrci celého happeningu.

Typickou ukázkou "malého" televizního produktu z opačného konce pomyslného spektra masové přitažlivosti je pravidelná sobotní Noc s Andělem. Přesto, či spíš právě proto se vyplatí odpustit si svůdné atraktivity souběžně protékající ostatními kanály. Jako vůči každému podobně osobitému pořadu je jistě možné mít i k "Andělovi" kritické připomínky. Většina z nich však pramení z neporozumění samotnému typu pořadu, který je stejně málo adresován hlubokomyslným intelektuálům, jako typickým "Novákům". K objektivnějším výhradám snad patří občasná indispozice na straně hostů, i hostitele, Pavla Anděla. Přesto však platí, že spolu s (v ČT poslední?!) živě provozovanou menšinovou hudbou a např. radostně škodolibými exkurzemi do bezedného televizního archivu většinou jistí hodinu a půl kultivované "zábavy a informací". Taková byla i letošní sedmá noc s muzikantem Petrem Fialou, jeho Mňágou & Žďorpem a režisérem a scenáristou Petrem Zelenkou.

JAN SVAČINA