číslo 10/2001
vychází 26. února

Zpět na obsah         

Televize a film


ZVEME VÁS DO KINA

Rebelové v rytmu ´68

Snad každý divák si z tohoto filmu odnese pro sebe cosi příznivého: jedni příjemnou nostalgii vzpomínek na mládí, druzí uspokojení z pěkných, dobře nazpívaných i filmařsky zpracovaných "starých dobrých" hitů; další kus dojetí z tklivé love story, či palčivé (a filmařsky vkusné a vcelku uměřené) připomenutí nadějí i smutných konců jara 1968. Rebelové, "písničkový retrofilm z let šedesátých" scenáristy Zdeňka Zelenky a režiséra Filipa Renče, rozhodně nikoho nezarmoutí.

Hlavní představitelé Renčových Rebelů - Zuzana Norisová a Jan Révai Příběhům, které sázejí na mládí, půvab a lásku, to nejlépe sluší ve studentském prostředí (jak dobře víme už ze Starců na chmelu). Není tedy divu, že také v Rebelech tvoří škola nejen kulisu, ale i jeden z nosných dějových pilířů. Vždyť pouze o tzv. svatém týdnu si mohou studentky opakovat učivo na koupališti, najít čas na snění a koneckonců i na "opravdovou" lásku. Osmnáctiletá protagonistka Tereza se přitom pochopitelně zamiluje nikoliv do vzorňáckého spolužáka z kádrově spolehlivé rodiny, ale do vojenského zběha Šimona, který jí imponuje svým rebelantským přístupem k životu. Křehce se rozvíjející vztah však zvrátí tanky okupantů. Ostatně jako tehdy mnoho lidských osudů... Mladistvá love story je ovšem jemně nadlehčována humorem, který bohatě nabízí studentské prostředí. Např. když si trojice zběhů opakuje angličtinu ze socialistické učebnice plné budovatelských frází.

Autorům se vcelku zdařilo skloubit dějovou linii s hudbou a tancem - tj. s muzikálovými prvky. Jedno ani druhé netrčí ve vzduchoprázdnu, děj většinou organicky zapadá do písniček a pohybových kreací. Pokud něco občas zaskřípe (a zaskřípe; např. je tu příliš předvídatelných situací i pár křečovitostí), pak nikoliv kvůli propojení děje s muzikálem. Naopak, písničky i nápaditá choreografie tanečních prvků jej většinou spíš posouvají kupředu. Navíc film s úspěchem dodržuje své proklamované "retro" nejen časovým určením příběhu, ale i výběrem písniček, a zejména jejich ztvárněním v pečlivě "opsaných" - či spíš půvabně dotvořených - kulisách vědomě připomínajících někdejší slavné televizní písničkové klipy Podskalského, Roháčovy a dalších. (Když už jsme u písniček - soundtrack vydává Supraphon.)

Rebelové také objevili pro český film talentovanou slovenskou herečku a zpěvačku Zuzanu Norisovou a pohledného Jana Révaie; v překvapivě jiné roli než dosud se blýskl Tomáš Hanák a ve výrazných epizodách pedagogů potěšily Helga Čočková a Jiřina Bohdalová.

AGÁTA PILÁTOVÁ