číslo 10/2001
vychází 26. února

Zpět na obsah         

Pro každého něco


PSYCHIATR DO KAPSY

Sny

Jan CimickýZvláštní kapitolu spánku a jeho poruch tvoří sny. Někteří lidé tvrdí, že nikdy sny nemají, jiní sní barevně, jiní černobíle, někteří mají sny, které se opakují či varují. Sny jsou zvláštní duševní aktivitou, která se projevuje ve spánku, a to formou optických a někdy akustických vjemů, nejsou vyloučeny i jiné smyslové vjemy a emoce. Někdy se projevují zcela izolovaně, jindy se skládají do pestré mozaiky jako scény. Důležitá je však naprostá nepřítomnost logiky. Proto také obsah snu může a nemusí navazovat na zážitky předchozího dne.

Podle posledních výzkumů se objevují sny především ve spánku REM, tedy ve spánku povrchním, kdy se mimo jiné také ukládají do paměti základní nové informace. Organismus likviduje toxiny a splodiny a skutečně odpočívá. V téhle fázi se objevují barevné, jasné, velice živé a bohaté sny. Pokud je člověk probuzen v následující fázi hlubokého spánku, sen si už nevybavuje.

Při usínání se objevují pseudohalucinace, to však nejsou skutečné sny. Mohou být odrazem činnosti, kterou předchozí den dotyčný dělal - třeba sbíral houby nebo borůvky, bude tedy vidět houby a borůvky. Někdy se stává, že na prahu spánku se zdá, jako by zvonil zvonek, jako by někdo něco říkal, to je rovněž spánková halucinace.

Jiným typem snu je "noční můra", je to dost častá, ne však příliš závažná porucha. Na rozdíl však od předchozí se vyskytuje v každém věkovém období, u dětí ovšem, vzhledem k nezralosti mozkové kůry, mnohem častěji. Američané uvádějí, že noční můrou trpí až 5 % obyvatelstva na Zemi. Noční můra je prožívání děsivého snu, kdy se člověk probudí a cítí velikou úzkost. Objevuje se spíše v REM fázi spánku, nejčastěji v druhé polovině noci, asi tři až pět hodin po usnutí a provokujícím činitelem může být horečka.

O výkladu snů se hovoří i v bibli, nejznámější je asi pověst o faraonově snu o sedmi kravách tučných a sedmi kravách hubených. Tento sen mu Josef Egyptský vyložil, že se jedná o léta velké úrody a léta velké neúrody. Jeho výklad se vyplnil, a protože faraon zřídil sýpky, zachránil Egypt před pohromou a hladem. Zcela specifická je symbolika snu Freudovy školy, podle níž v člověku existuje cenzura, která nedovoluje, aby se projevoval přirozeně tak, jak by chtěl. Proto se u něho jako únik projevuje symbolika ve snu. Když si takový sen rozebereme, zjistíme, že existují utajená přání, uložená hluboko v nevědomí. Má například silnou averzi ke své tchýni a nejraději by ji viděl mrtvou, to si však nikdy sám nepřipustí a zle by se osopil na každého, kdo by s takovou teorií přišel. Ve snu se však díky symbolice tchýně balí a odjíždí k moři, na dovolenou... Zcela specifická je u Freuda symbolika sexuální, kde podélné předměty, například hole, stožáry, deštníky jsou symboly mužského pohlaví, díry, tunely, kapsy zase symboly ženského pohlavního ústrojí. Rytmický pohyb, třeba chůze po schodech, běh jsou symboly soulože.

MUDr.  JAN CIMICKÝ