číslo 10/2001
vychází 26. února

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Zbyšek HorákZbyšek Horák, vedoucí redakce zpravodajství Českého rozhlasu Regina

Vaše cesta k mikrofonu?
Neoznačil bych ji za cestu, ale spíše náhodné odbočení. Jsem totiž profesí zemědělec (konkrétně ovocnář-zelinář). Když jsem ale po absolvování školy začal hledat místo ve svém oboru, nikde mě nechtěli. Že prý "po vojně". Až jednou bratr náhodou v rádiu zaslechl, že (tehdy ještě) Československý rozhlas pořádá výběrové řízení na hlasatele zpravodajství a tak dlouho mě provokoval, až jsem se přihlásil. Ve skutečnosti jsem se chtěl jenom podívat, jak to v rádiu vypadá a zase jít. Tehdejší vedoucí hlasatelů Stanislav Vokál mě ale z nějakého nepochopitelného důvodu zaměstnal jako eléva. Po několika letech ve zpravodajství Československého rozhlasu jsem "vyrazil do světa" soukromých rozhlasových stanic. Cestou jsem absolvoval výlet do České televize, pustil se do dokumentárních filmů a po nějaké době dorazil zpátky do (teď už) Českého rozhlasu. Ze všech jeho stanic mi vyhovuje právě Regina, protože je to takové malé, sympatické, svižné a pružné rádio.

Vaše rozhlasové nej?
Z poslední doby mé "odhlášení" Událostí dne na Regině: "A tím končí Události dne - hlavní zpravodajská relace Českého rozhlasu Regina, kterou Vás provázela Soňa Vacovská ...(to je zmatené mlčení) Zbyšek Horák." Ale jinak jsem vážně docela obyčejný a s identitou nemívám vážnější problémy.

Co vás drží nad vodou?
Moje "smečka", pár dalších dobrých lidí kolem, vědomí, že existují lidičkové, kteří mě potřebují, a práce. A když je vážně zle, pak les a Jirotkův Saturnin.