číslo 10/2001
vychází 26. února

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

To nejlepší od Ivana Krale

Devadesátá léta dala české populární hudbě šanci rehabilitovat se. S pádem železné opony přišly desítky koncertů do té doby zapovězených interpretů a kapel i vydání těch nejpodstatnějších nahrávek "neoficiální" scény. Byla to také doba návratů - tím však nemám na mysli comebacky nejzapomenutelnějších hvězdiček předešlé dekády: domů se alespoň částečně vrátili muzikanti, které režim donutil emigrovat.

V oblasti rockové hudby je tím nejvýznamnějším Ivan Kral, zpěvák, skladatel a kytarista, který si v průběhu československé normalizace vybudoval v USA renomé, jímž se může pochlubit jen málokterý z českých umělců. Hrál v kapelách Iggyho Popa i Patti Smithové, spolupracoval s Blondie, Johnem Calem, Davidem Bowiem, o jeho vlivu otevřeně hovoří třeba Bono z irských U2. Zkrátka, někdejší lídr pražské skupiny Saze se stal pro velkou část rockového publika na celém světě nezpochybnitelnou veličinou.

Staří přátelé aneb Ivan Král v roli překladatele na barrandovské tiskové konferenci s Davidem Bowiem. Stalo se v lednu roku 1996Jeho návrat s kapelou Native byl spíš nenápadný, zato následnou producentskou spolupráci s řadou jmen zdejší "první ligy" (Lucie, Mňága a Žďorp, Jiří Suchý) historie zhodnotí jako podstatný vklad pro českou pop-music. Naštěstí nezůstalo jen u práce pro druhé, od roku 1995 Král vydává i vlastní autorské desky. Debutová Nostalgia (s písní Winner Takes All, opatřenou klipem Ester Krumbachové), ale i následující album Clear Eyes se řadí mezi to nejlepší, co v Česku v posledních letech vzniklo. A po předloňské, mírně rekapitulační nahrávce Dancing Barefoot se nyní obdivovatel fotografa Františka Drtikola přihlásil dvojalbem Best Of, shrnujícím to zásadní, co po svém návratu v Česku natočil.

Zatímco první disk je klasickým výběrem, střídajícím silné okamžiky všech tří sólových desek, druhý disk nabízí rozmanitější materiál, posluchači tu naleznou česky nazpívané skladby, pár koncertních nahrávek a remixů. Zvláštní kapitolou jsou tři videoklipy ve formě CD-ROM a za pozornost stojí i buklet, přibližující vše důležité z faktografie na téma Ivan Král a jeho zápis do rock´n´rollových kronik.
A co je vlastně na tom stále svěžím padesátníkovi, který se v časech "umělecké nouze" neváhal živit jako řidič nebo výrobce palačinek (do jistého amerického bistra ho tehdy chodili okukovat i členové tehdy zcela neznámé skupiny R. E. M.), tak nepřeslechnutelné? Ivan Král je mistrem melodické písničky, skladatelem, který dokáže tu čtyřminutovou plochu takřka vždy přeměnit na umělecké dílo. Je rockovým lyrikem mezinárodního formátu.

MILAN ŠEFL

(Ivan Král: Best Of Ivan Kral. 2 CD, 49 a 28 minut. Vyd. Universal Music)