číslo 9/2001
vychází 19. února

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Zelená míle

Adaptacemi literárních bestsellerů Stephena Kinga se to v kinech, dá se téměř říci, jen hemží. Jednou z těch vydařenějších je Zelená míle, film, který nabízí na kazetách společnost Bonton Home Entertainment.

Tom Hanks ve filmu Zelená míleZelená míle je blok vězení, jenž dostal svůj název po barvě koberce vedoucího kroky odsouzenců na poslední cestu - k elektrickému křeslu. Tady šéfuje Paul, mírný, usazený člověk přesvědčený o svém poslání udržovat zde pokud možno klidnou, lidskou atmosféru. Ve chvíli, kdy do vězení vstoupí nový "chovanec", černý John, se vše zaběhlé náhle změní. Tento zvláštní tmavý obr nepostrádající charisma jako by sem přinesl podivné jevy, hraničící až se zázraky.

Frank Darabont, scenárista a režisér snímku, si vybojoval uznání již svým prvním přepisem Kinga, povídky Rita Hayworth and the Shawshank Redemption (v české distribuci film běžel pod názvem Vykoupení z věznice Shawshank a získal sedm Oscarových nominací). Také tentokrát natočil zajímavý, strhující film, byť možná v trochu delší metráži, než unese běžný divák. Přesto ani tady nezapřel smysl pro přesný výběr herců (Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, Bonnie Huntová), pečlivou práci s nimi a cit pro gradaci příběhu a atmosféru prostředí.

JANA PODSKALSKÁ