číslo 9/2001
vychází 19. února

Zpět na obsah         

Pro každého něco


LÁZEŇSKÉ POBYTY

Dolní Lipová

Klimatické lázně Dolní Lipová, zaštítěné rozsáhlými horskými porosty, čekají na své návštěvníky v okrese Jeseník, v nejsevernějším výběžku Moravy (moravského Slezska). S kapacitou kolem 230 lůžek patří v ČR k těm komornějším, jsou však v provozu po celý rok. Čistý, vlhký vzduch a podhorské klima vytvářejí "něco navíc" ke komplexní škále lázeňských, léčebných a fyzioterapeutických postupů, mezi nimiž nechybí masáže, vodoléčba, elektroléčba, parafinové zábaly, léčba dietou, světlem a pohybem.

Počátky lázní jsou spjaty se jménem jejich zakladatele, přírodního léčitele Johanna Schrotha. Originální léčba poruch metabolismu a obezity se po něm nazývá Schrothova kúra. Johan Schroth, který první léčitelské zkušenosti získal jako ošetřovatel koní, založil lázně v roce 1829, oficiální úřední povolení k pobytu získal až v roce 1840. K léčení pacientů využíval blahodárného působení vlhkého tepla, celkových zábalů (trvajících i 8 hodin) a přísné diety. Tyto postupy proslavily lázně v první polovině dvacátého století nejen v Evropě, ale i za oceánem.

V současné době jsou lázně soukromé. Léčí se tu lupénka (psoriáza) včetně kloubních projevů, ekzémy všeho druhu, kožní choroby z povolání, akné a jiná chronická kožní onemocnění, poruchy metabolismu cukru (diabetes), zvýšená činnost štítné žlázy a stavy po její operaci a hlavně obezita. Majitel lázní Schroth, spol. s r. o., provozuje také ambulantní služby - ordinace pro léčbu vnitřních chorob, kožních nemocí, ambulanci myoskeletární medicíny. Ani zájemci o pověstnou Schrothovu léčebnou kúru nebudou zklamáni - mohou ji využít jako samoplátci.

Lázně nabízejí i rekondiční pobyty, vhodné i pro rodiny s dětmi, a moderní léčbu obezity. Okolí lázní přímo vybízí k dlouhým sportovním vycházkám - v katastru obce se nachází lyžařské centrum a okolní horské hřebeny lze prozkoumat na běžkách.

EVA DANIELOVÁ