číslo 9/2001
vychází 19. února

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Zuzana Maléřová, moderátorka pořadu Dobré jitro z Prahy

Vaše cesta k mikrofonu?
Nejprve jsem byla velmi častým hostem mnoha pořadů Českého rozhlasu, měla jsem za sebou několik knih a před nástupem na mateřskou dovolenou jsem pracovala jako tisková mluvčí činohry Národního divadla v Praze. Z této spolupráce pak vzešlo mé pravidelné moderování svátečně laděného nedělního Dobrého jitra na stanici ČRo 2 - Praha. Už se zase těším na neděli na 8. dubna.

Vaše rozhlasová "nej"?
Mám rozhlas velmi ráda, ale z osobního hlediska je jeden pořad, který je už téměř pravidelně kmotrem mých knih, neboť vždycky, když nějaká spatří světlo světa, pozve mne do svého milého Toboganu Tomáš Sláma a "křtíme". Naposledy to bylo v lednu. Má kniha se jmenuje Kolemjdoucí a má podtitul Hovory o životě s herci českého divadla. Moc si přeji, abychom si vzájemně i prostřednictvím rozhlasových vln, byli vlídnými a všímavými kolemjdoucími.

Co vás drží nad vodou?
Jsou to momenty, jako třeba když mi po vysílání zavolá paní a své díky vyjádří slovy: "Je mi osmdesát let a myslím, že po dnešním Dobrém jitru asi umřu." Ale hlavně mě drží nad vodou ten smích, který potom následuje. Takže: smích, zejména mých dvou dětí, úcta, nejméně mého muže, a vzpomínka na neochvějnou lásku naší psí kamarádky, "čuvlčice". A taky má práce, která mne stále nutí k pokusům a empatii, ke spoluprožívání se všemi "kolemjdoucími".