číslo 9/2001
vychází 19. února

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ČLOVĚK A SVĚT

Chůvy v OSN

Šlak mě může trefit už jenom při pomyšlení, jak jsem mohl škaredě doplatit na svoji lehkomyslnost! Nejenže jsem lehkovážně přijal s Milanem Lasicou pozvání našich krajanů do Ameriky a lehkomyslně jsem tam odletěl na tři týdny, ale pohyboval jsem se mezi takovými svěžími krasotinkami na tom kontinentě - že to mohlo dopadnout velice špatně: v Americe mi po ty tři týdny hrozila nevěra. Prostě, kdybych chtěl, mohl jsem té své zahnout. Ne s Američankami - ty jsou teď hrozně buchtulózní, některé musí mít i půl druhého metráku živé váhy... Nevymýšlím si. Americké ženy se stravují nestřídmě. U dálnice se do motorestu vevalí americká rodina - kulaťoučká matka a tučné děti, otec s obrovským břichem - a začnou si nakládat na tác hory jídla, zákusků, zmrzliny, potom chvilku krkají, tupě zírají před sebe a odejdou do auta. Ujedou dvě stě tři sta mil a opět se vevalí z auta do motorestu. Všude žerou, jako by měl být příští týden konec světa.

Ale chtěl jsem mluvit o své lehkomyslnosti v souvislosti s krasotinkami. Slovenských pěkně urostlých, štíhlých děvčat tenkrát přiletělo do Ameriky jako komárů. Rozebrali si je do rodin jako chůvy, pro které mají Anglosasové ponurý výraz "babysisters". A stává se, že rodina, ke které se pracovně nastěhovaly, se načas odstěhuje. Ne nadobro. Na dovolenou. Panstvo si odcestuje na Floridu nebo na Miami Beach, mladičké chůvě dají klíč a nechají ji hospodařit v Bostonu nebo v New Yorku ve velkém domě samotnou. Šlak mě může trefit už jenom při pomyšlení, jak jsem mohl škaredě doplatit na svoji lehkomyslnost. Přivezli nás - řekněme ke krajanům do Bostonu - prý jim večer máme předvést nějakou legraci. Prý krajané se už dohodli, u koho budeme dnes večer spát. Ano, dohodli se, chtějí být vzorní hostitelé, i pohoštění připravili... A tu náhle krasotinka sama v domě - všichni odcestovali na dovolenou. Prý, místa je tam dost, dům je prázdný, chůva v něm bydlí právě sama. Řeknu upřímně, až se mi sliny sbíhaly. Taková příležitost pro lehkomyslníka!

Naštěstí pro mne to dopadlo tak, že moje lehkomyslné manýry přibrzdila nějaká stará dobrá víla, která emigrovala do Ameriky ještě před druhou světovou válkou... Zkrátka stará rachejtle. Mráz mně běhá po zádech, když si představím, jakým lehkomyslným životem jsem mohl v Americe pár týdnů žít. Díky vám, stařičké emigrantky, že jste trvaly na svém! Šlak by mě trefil, kdybych v tomto věku ženě zahnul! A ještě k tomu v Americe...

Neměli by ti Američané tak lehkomyslně nechávat klíče mladičkým slovenským chůvám! Bude dobré zmínit se o tom ve všeobecné rozpravě na půdě OSN. Šel jsem kolem budovy OSN, ale zrovna měli volno. Nechali jedné naší krasotince klíč od budovy... ale na půdě OSN? To by bylo přece jen trochu moc!

Někoho z Valného shromáždění OSN by mohl trefit šlak!

JÚLIUS SATINSKÝ