číslo 8/2001
vychází 12. února

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Kdyby zdi mohly mluvit 2

Film tří režisérek navazuje na snímek téhož jména číslo jedna pouze svým názvem. Trilogii příběhů přináší na kazetách Bonton Home Entertainment v brzku poté, co jedna z protagonistek Vanessa Redgraveová získala za svou roli po ceně Emmy i Zlatý glóbus.

Tři povídky se odehrávají v jednom domě v průběhu zhruba čtyřiceti let. Ústředním motivem jsou vztahy mezi ženami, vesměs řešícími problém společenské morálky a předsudků. V prvním příběhu prožijeme krušné chvilky se starou ženou, kterou vyhodí na ulici příbuzní její zesnulé lesbické partnerky. Právě za tuto roli dostala Redgraveová svá zasloužená ocenění, jde ostatně o nejlepší povídku z celého filmu. Ve druhém příběhu se seznámíme se ženou, která se pro změnu stává svědkyní dalšího lesbického vztahu, kde dotyčné sice žijí jako lesby, ale tak samozřejmé to pro ně zdaleka není. A konečně hrdinky třetího příběhu se rozhodnou mít dítě a hlavní pozornost a síly napřou k jedinému cíli - opatřit si dárce mužského semene.

Jak vidno, zabývá se snímek tří autorek (Jane Andersonová, Martha Coolidgeová a Anne Hecheová) tématem více než aktuálním - vztahem ženy k ženě, který dnes stále ještě (podobně jako u gayů) velká část společnosti není ochotna respektovat. Vedle zmíněné Redgraveové uvidíme ve filmu také Sharon Stoneovou (třetí povídka). Nutno ovšem především pro mužské diváky dodat, že zde je její pověstný erotický náboj výrazně utlumen. Za zmínku stojí, že film byl letos vzhledem ke své tematice zařazen také do speciální sekce festivalu Febiofest.

JANA PODSKALSKÁ