číslo 8/2001
vychází 12. února

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 19. 2. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

"Největším postižením je odmítnutí"

Osudy čtyř mladých lidí, hrdinů dokumentu Tomáše Škrdlanta Odmítání a přijetí, měly smutný, skoro bezútěšný začátek: všichni se narodili s těžkými tělesnými handicapy. Rodiče se jejich postižení zalekli a raději je nechali v porodnici. Předurčili tak neradostnou životní cestu těchto dětí - od kojeneckého ústavu k "Jedličkárně", později do azylu pro dospělé. Jestliže se život Markéty, Petry, Honzy a Jirky přesto vyvíjel jinak, daleko šťastněji, pak je to nejen zásluhou příznivých náhod, ale i jejich obdivuhodné houževnatosti, schopnosti poprat se s osudem. A dodejme: jistě také díky skutečnosti, že režisér, který je pod snímkem podepsán, se s nimi setkal už dříve a natočil o nich v devadesátých letech dva filmy. Právě tyto snímky (Jako z jiného světa a Maminky a miminka) dokázaly oslovit několik lidí, kteří pak v životě našich mladých hrdinů sehráli důležitou roli...

Roman si Markétu vyhlédl v televizním dokumentu. Vzali se a nyní čekají děťátko...Markéta, Petra, Honza i Jirka stále musí překonávat spoustu úskalí, řešit praktické problémy, bojovat s nepochopením okolí. Ale nejhorší pro ně vždy byly úrazy na duši, které způsobilo odmítnutí nejbližších. "Jedna z našich lidských zaslepeností spočívá v představě, že druzí by měli být takoví, jak my chceme," přemítá režisér. "V krajním, ale bohužel častém případě vede takový postoj až k odmítnutí dítěte po porodu. Většinou dítěte, které je jiné, postižené - a naše sebeláska takovou pohanu neunese. Skrývá se za tím i přesvědčení, že handicapované dítě nemůže být šťastné, nemůže prožít dobrý a smysluplný život. To je ovšem omyl," soudí Škrdlant. "Myslím, že nikoliv postižené, ale odmítnuté dítě má menší šanci nalézt v sobě štěstí a objevit dobrou životní cestu. Největším postižením je pro člověka odmítnutí, izolace, vyřazení z přirozených vztahů..." Režisér připouští, že díky šťastným okolnostem převažuje v příbězích jeho filmu přijetí nad odmítnutím, celková bilance je tu pozitivní. Ale upozorňuje: "V životě kolem nás tomu tak bohužel zatím není." K tomu, aby se váhy osudu častěji vychýlily příznivým směrem, chce přispět i tento film.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Úterý 20. 2. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Záhadný cizinec

Kate Bennigtonová právě ovdověla. Měla by se věnovat vedení firmy, kterou po manželovi zdědila, nemůže se ale na práci soustředit. Cestou z pohřbu se na letišti náhodně seznámila s Mikem Weberem, a ten ji překvapivě vyhledal v jejím venkovském útočišti. Tam se kupí problémy, neboť správce Harolda před pár dny kdosi zavraždil a policie nezná pachatele. Mike na Kate působí jakýmsi zvláštním kouzlem a ona mu nezadržitelně podléhá... Režie R. Lewis. Hrají Suzanne Pleshettová, T. Atkins, P. Benjamin, J. Deas, K. Welsh a další.


Středa 21. 2. 2001 NOVA - 20.00 hodin

Hodina lva

Harald Löwe je hvězdou televizní obrazovky a jeho talk show Hodina lva trhá všechny rekordy sledovanosti. Löwe si totiž zve do svého pořadu různé slavné lidi a tam se z nich velmi razantním způsobem snaží dostat odpovědi na velmi nepříjemné otázky. Aby dosáhl svého, neváhá přitom lhát, podvádět, používat falešné svědky a falšovat důkazy. Někteří z jeho hostů přišli vinou pořadu o majetek, rodiny a či dokonce o život. A tak se jednoho dne stane to, co se stát muselo. Někdo se rozhodne pomstít a unese Löweho manželku... Německý televizní thriller natočil Nikolaus Stein von Kamienski. Hrají Stefan Kurt, Doreen Jacobi, Ralph Herforth, Tamara Rohloffe a další.


Čtvrtek 22. 2. 2001 ČT 2 - 21.40 hodin

Úplně obyčejné milostné starosti

Letní příběh je film o milostných starostech mládíFrancouzský režisér Eric Rohmer uzavírá své "čtvero ročních období" lyrickou komedií Letní příběh - opět vypráví o nesmělé zamilovanosti, o trampotách s láskou i možnostech přátelství mezi chlapcem a dívkou. Pozoruje své mladičké hrdiny, nesmělého Gasparda (Melvil Poupaud) a trojici různorodých dívek kolem něho, shovívavě a dobromyslně, zachycuje jejich dlouhé procházky v přímořském městečku, sezení v trávě i na lavičce. Vnáší něžný, jakoby lyricky zjemněný humor, prosvětlující zdánlivě banální události. Jednotlivé postavy jsou nenuceně rozlišeny svým chováním; nejvíce pozornosti se přirozeně věnuje Gaspardovi, jeho dojemným a mírně směšným obavám a samotářství. Výmluvné je jeho hubené, běloskvoucí tělo, když se na pláži svlékne. Jedna z dívek dokonce řekne, že její kamarádi nechápou, jak může s takovým nevýrazným klukem chodit. Ale Gaspardova přednost (i nevýhoda - jak se to vezme) je v tom, že nechce nikoho oslňovat, dobývat za každou cenu, upozorňovat na sebe. Vyznává své hodnoty, věci, které má rád. A ve větší společnosti, kam je někdy zván, se jej zmocňují zábrany. Poklidně plynoucí vyprávění zachycuje náhodné výseky z Gaspardova pobytu v letovisku (až kronikářsky přesně jsou označovány jednotlivé dny, od pondělí 17. července až k začátku srpna), útržky z jeho všedních činností, zastávek na jídlo či večerní brnkání na kytaru. Rohmer neřeší žádné závažné problémy, ani nevede hlubinný dušezpyt. Ale přiblížení úplně obyčejných milostných starostí nese v sobě velkou dávku věrohodnosti. Letní příběh je nenápadný, ale cenný skvůstek.

JAN JAROŠ


Pátek 23. 2. 2001 ČT 1 - 20.30 hodin

Policejní akademie 2

Druhá část volné série komedií z prostředí neobyčejné policejní školy nese podtitul "Jejich první nasazení", což v podstatě znamená, že úspěšní absolventi vyrážejí do ulic. K udržení své pozice musí Lassardův bratr Pete z 16. policejního okrsku splnit nelehký úkol - vyčistit město od nebezpečného gangu, který terorizuje celé okolí. Lassard mu doporučí ke splnění tohoto úkolu své povedené a všeho schopné absolventy. V první řadě je pochopitelně nezničitelný Mahoney, který se dostane na stopu šílenému vůdci gangu Zedovi. Na každou Lassardovu chybu číhá poručík Mauser, který už se těší na jeho místo...


Sobota 24. 2. 2001 ČT 2 - 20.55 hodin

Spokojeně vypadající piknik

Spisovatel a divadelní i rozhlasový dramatik Ludvík AškenazyPravidelný sobotní Večer na téma... v České televizi je věnován spisovateli a dramatikovi Ludvíku Aškenazymu. Jeho osobnost i dílo byly u nás dlouhá léta tabu, neboť po sovětské okupaci odešel ze země. Součástí večera je dokument Pavla Linharta Spokojeně vypadající piknik, který sleduje životní pouť tohoto významného tvůrce a laskavého člověka (za druhé světové války bojoval ve Svobodově armádě, po srpnu 1968 žil v emigraci v SRN a v Itálii, kde v roce 1986 zemřel). Snaží se také proniknout do jeho křehce poetické duše. Na cestě za znovuobjevováním Ludvíka Aškenazyho nám pomohou ti, kteří ho dobře znali: jeho syn Jindřich Mann, spisovatel Arnošt Lustig, publicista Karel Hvížďala, kolega z odboje generál Karel Borský, a rovněž jeho někdejší rozhlasoví kolegové - Jiří Horčička a Věra Šťovíčková. Pořad se vysílá k nedožitým osmdesátinám spisovatele.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Neděle 25. 2. 2001 NOVA - 22.45 hodin

Kdo se bojí Virginie Woolfové?

Je sobota večer a postarší manželé Martha a George se vracejí z večírku. Zatímco George se těší na odpočinek, Martha mu připomíná, že budou mít ještě hosty. Otrávený George se s manželkou pohádá a podle hrubých nadávek a jisté rutiny je zřejmé, že to je běžný a možná jediný způsob, jak spolu komunikují. Navíc si oba hojně nalévají, takže když dorazí hosté, předvedou jim dosti drsný obraz unaveného frustrovaného vztahu, nebo spíše jeho trosky. Slavné psychologické drama, označované jako "monstrózní rodinná hádka", vzniklo v roce 1966, kdy ho podle divadelní hry Edwarda Albeeho natočil režisér Mike Nichol). Do hlavních a vlastně téměř jediných rolích obsadil Elizabeth Taylorovou, Richarda Burtona, George Segala a Sandy Dennis.