číslo 8/2001
vychází 12. února

Zpět na obsah         

Pro každého něco


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Česnek

Historie česneku je velmi stará. Pravděpodobnou domovinou jsou stepní oblasti jihovýchodní Sibiře, kde byly nalezeny plané rostliny. Odtud se česnek rozšířil do Asie a dále.

ČesnekAsi před 2500 lety existovala na Cheopsově pyramidě v Gíze tabulka, na které najdeme záznam, že v době stavby pyramidy bylo vydáno 1600 stříbrných talentů za cibuli, pór a česnek pro dělníky. Ve starém Egyptě byl česnek nejen součástí potravy, ale především jako preventivní lék proti mnoha nemocem. Od Egypťanů se česnek naučili pěstovat i Židé. Talmud česnek velmi doporučuje, protože prý "sytí a zahřívá tělo, obličej po něm září, množí sperma a ničí střevní parazity". Chválili ho i Římané. Ve středověku byl užíván proti moru. Zkrátka, lékaři starého Egypta, Řecka, Číny nebo Indie věřili, že česnek je lék naprosto všestranný a léčili s ním všechno. Dnes, když uplynulo další tisíciletí, dává současná medicína starověkým lékařům za pravdu, i když s jistými omezeními.

Česnek "čistí tepny". Odstraňuje totiž tukové nánosy, které vedou k arterioskleróze a vytvářejí riziko srdečního infarktu. Zpomaluje vývoj degenerativních chorob stařeckého věku, a to nejen sklerózy. Léčí nachlazení. Mírní kašel, léčí rýmu, bronchitidu i vleklé záněty průdušek. Účinkuje jako antibiotikum. Obsahuje totiž fytoncidy, což jsou těkavé látky, které usmrcují v zažívacím traktu nebezpečné bakterie, zatímco ostatní prospěšné mikroorganismy ponechává nedotčené. Léčí vysoký krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Má to ovšem jeden háček. A to, jak všichni víme, nepříjemný zápach, který člověka po jeho požití provází. Česnekovou kúru je tedy nejlépe podstupovat někde v ústraní, daleko od lidí. Receptů, jak se česnekového zápachu zbavit je mnoho, ale žádný zaručený. Ať už se někdo napije mléka, černé kávy nebo kouše zelenou petrželku. Prý pouze po česnekovém víně člověk nezavání, a tak na závěr jeho recept: 25 česnekových stroužků prolisujeme, přidáme šťávu ze 3 citronů, vše zalijeme litrem studené převařené vody. "Víno" je hotové za tři dny a můžeme dvakrát denně vypít skleničku.

HANA UHLÍŘOVÁ