číslo 8/2001
vychází 12. února

Zpět na obsah         

Pro každého něco


MÁM CHŘIPKU, CO TEĎ?

Důkaz svérázné, ale prý účinné metody O. Reisse Existuje zřejmě jen velmi málo lidí, kteří mohou zodpovědně říct, že nevědí, co je chřipka. V literatuře je charakterizována jako klinicky relativně uniformní onemocnění způsobené neustále se měnícím virem. V podstatě neexistuje žádné jiné akutní onemocnění, které se projevuje postižením respiračního traktu a zároveň tak rychlým a rozsáhlým šířením v lidské populaci. Je na místě hovořit o prevenci. Otázka pro MUDr. Marii Opltovou, lékařku z Diagnostického a terapeutického centra na Zeleném pruhu v Praze, zní:

Jaká je účinná prevence proti chřipce?

Jako základní prevence se doporučuje očkování, které nás chrání nejen před chřipkou, ale i výskytem vážných komplikací. Doporučuje se hlavně pro lidi oslabené a děti. Kardiaci, diabetici a pacienti s chronickým onemocněním dýchacího ústrojí a ledvin mají očkování zdarma. Všichni ostatní, kteří se nepříjemnému onemocnění chtějí vyhnout, si musí očkování zaplatit. Stojí asi 200 až 300 korun a chrání před chřipkou jednu sezonu. Důležitá je správná životospráva, dostatek spánku, tekutin a vitaminu C.

A když už chřipka přece jen propukne, co nám nejrychleji pomůže?

Při prvních známkách chřipky jsou výhodné složené preparáty, které účinkují proti několika příznakům najednou. Měly by obsahovat paracetamol, což je účinná látka, která snižuje horečku a tlumí bolesti hlavy, svalů a bolesti v krku. Ideální je navíc fenylefrin, který uvolňuje ucpaný nos. Stejně jako u prevence i při léčbě bychom měli zajistit zvýšenou dávku vitaminu C, protože při chřipce a nachlazení je jeho spotřeba zvýšená. V nejlepším případě by nemocný měl ležet v klidu a teple.

Makrobiotik Ota Reiss z Plzně přistupuje k chřipce velmi odlišným, a to až svérázným způsobem.

Jak vy léčíte toto onemocnění?

Mám vyzkoušeno, že klid na lůžku, teplo pod peřinou, horké nápoje a kyselý citron vytvářejí ideální podmínky k tomu, aby se viru dobře dařilo. My mu naopak ten klid a pohodlí dopřát nesmíme! Nejlepší je pořádně si rozproudit krev v žilách. Já to dělám tak, obzvláště v zimě, že dojdu k nedalekému rybníku a skočím do něj. Za hodinu už nevím, že jsem nějakou chřipku měl.

Nezdá se vám, že je to metoda poněkud drastická, hlavně pro ty, kteří mají i jiné zdravotní problémy než chřipku?

Pochopitelně je třeba uzpůsobit metodu zrychlení průtoku krve svému zdravotnímu stavu. Pro někoho to může být nějaké cvičení nebo rychlejší chůze, pro jiného místo rybníka třeba studená sprcha. Hlavně ne klid.

A když už by někdo našel odvahu a do rybníka se přece jen vypravil, za jakou dobu se takovému začátečníkovi uleví?

Nemělo by to trvat déle než půlden. Pokud si metodu oblíbí, bude časem zdravý za hodinu.

A závěrem, jak dlouho vlastně má v té ledové vodě zůstat?

Asi tak 10 vteřin, což znamená, že se do vody ponoří a po kratičkém okamžiku jde ven.

Zní to opravdu dost surově, ale můžeme s klidnou hlavou poctivě říct, že to nefunguje, pokud jsme to nezkusili? Jedná se zřejmě o obdobu zábalů. Ty se, jak víme, aplikují v případě vysokých teplot. Se vztyčeným ukazovákem se hodí připomenout, že při "obyčejném" nachlazení, které není provázeno horečkou, bychom si třeba mohli uhnat zápal plic.

RENATA MŇUKOVÁ