číslo 8/2001
vychází 12. února

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Novinky od "Majerů" a Jana Hrubého

Je dost skvělých muzikantů, kteří pět let nenapíšou ani notu, natož aby vydali album. Mnohem víc je ale muzikantů mizerných, kteří by natočili cokoli, jen aby se udrželi v obecném povědomí. Ideální situace nastává v případech, kdy jsou hudebníci kvalitní a plodní zároveň, a navíc disponují pozicí, jež jim zaručuje, že na jejich novou tvorbu budou posluchači zvědaví. Pár takových kupodivu existuje i na české scéně.

Jako Tip týdne jsem v Týdeníku Rozhlas č. 27/2000 označil znovu vydané starší album skupiny Majerovy brzdové tabulky Místa častých zjevení a v červnu se s průřezem tímto diskem seznámili i posluchači pořadu Písničky z druhého břehu. Na výběrové album Jana Hrubého a jeho skupiny Kukulín jsem v téže rubrice upozorňoval v č. 42/2000 a některé z nahrávek zazněly v Písničkách z druhého břehu v říjnu. A vida, ukázalo se, že obě desky byly jen návnadou před vydáním nových cédéček a ještě příjemnější je stěží zpochybnitelná skutečnost, že novinky "Majerovek" i Hrubého si záhlaví Tip týdne opět zaslouží. Tato rubrika je však provázána s pondělní půlhodinkou na ČRo 2 - Praha a zřejmě by nebylo spravedlivé věnovat zmíněným umělcům v poměrně krátkém časovém odstupu opět celý pořad. Rozhodl jsem se tedy rubriku i Písničky z druhého břehu pro tentokrát rozpůlit a věnovat se výjimečně dvěma deskám najednou.

Skupina Majerovy brzdové tabulky na svém čtvrtém studiovém albu Ryba ryb do jisté míry vyměnila nástrojový aparát, zní tu bicí, elektrické kytary i "vypůjčené" zvuky a celkově je sound alba o dost modernější, než tomu bývalo dřív. Že se pod zřetelným vlivem současné taneční scény nezbortila pro Tabulky tolik typická, křehoučká klenba písniček, může být způsobeno jak jejich melodickou silou, tak úctyhodnou dávkou citlivosti a vkusu členů skupiny. Každopádně je velmi překvapivé, že i kapela zdánlivě tak uzavřená vůči nejrůznějším technologickým vymoženostem, dokázala plně využít studiových možností a přitom neztratit tvář.

Dosud nevyzkoušeného si na svém novém albu užil i Jan Hrubý. V případě desky Stará vlna, opatřené podtitulem Pastorální svita, lze totiž hovořit o jeho sólovém debutu, neboť jde o nahrávku, na které s výtečným houslistou prvně nespolupracovala skupina Kukulín. Jak praví autor "pod neodolatelným tlakem západočeského, irského a moravského folkloru" vzniklo osmnáct časem vánočním inspirovaných instrumentálních skladeb, v nichž nezní jen housle, ale také mandola, akustická kytara, klávesy nebo zobcové flétny, obsluhované Hrubého dcerou Andreou. Skoro by se chtělo říci, že tuto desku si dal Jan Hrubý pod stromeček.

MILAN ŠEFL

(Majerovy brzdové tabulky: Ryba ryb. CD, 50 minut. Vyd. Indies Records. Jan Hrubý: Stará vlna - Pastorální svita. CD, 58 minut. Vyd. Indies Records)

Nová alba skupiny Majerovy brzdové tabulky a houslisty Jana Hrubého představí pořad Písničky z druhého břehu v pondělí 19. února po 21. hodině