číslo 7/2001
vychází 5. února

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Sydney 2000

Ten, komu se nezdařilo v druhé polovině září loňského roku sledovat barevné, emotivní divadlo XXVII. olympiády v Sydney, přivítá jistě kazetu Centra českého videa prostě nazvanou Sydney 2000.

Podle vlastního scénáře si mozaiku záznamů okomentovali Vladimír Drbohlav a Robert Záruba. Do metráže 107 minut se podařilo autorům a režisérovi vměstnat řadu zajímavých momentů z více než 370 hodin olympijského vysílání. V jednotlivých záběrech tu před námi defilují sportovní discipliny se svými "špičkami", které tak jako před několika měsíci v Austrálii prožívají svá vítězství i zklamání. Nechybí samozřejmě zápolení českých medailistů, ani rozhovory, které natočili se štáby České televize po skončení svých soutěží. K osmi našim medailovým disciplínám se dokument vrací v rozsáhlejších reportážích. Najdeme tu jízdu zlaté Štěpánky Hilgertové, oštěpařský výkon Jana Železného, stříbrný desetiboj Romana Šebrleho, boxerské finále Rudolfa Kraje, skeet Petra Málka, drama pistolí Martina Tenka, premiéru triatlonu s medailí Jana Řehuly i rozporné pocity dvojice na kánoi Marek Jiras - Tomáš Máder. Velká přehlídka gejzíru barev, emocí a rekordů zahrnuje i další světové sportovce a své místo si našel i rub olympijských klání - doping.

Kazeta Sydney 2000 tak přináší ucelený pohled na olympiádu moderní doby se vší její pompézností, emotivním nábojem i slabinami.

JANA PODSKALSKÁ