číslo 7/2001
vychází 5. února

Zpět na obsah         

Televize
a film


ZVEME VÁS DO KINA

Projekt 100 na novém startu

Bohatý program pražské části Febiofestu 2001 (v metropoli to bylo až 70 představení denně, celkem 472) zahájil putování této dnes již úctyhodně rozsáhlé a prestižní akce po dvanácti městech ČR a sedmi na Slovensku. Vedle premiér (Švankmajerův Otesánek, Zanussiho Život jako smrtelná nemoc přenášená pohlavní cestou atd.) a dalších atraktivních snímků posledních let se nedílnou součástí Febiofestu stal i Projekt 100 - svébytný dlouhodobě putovní "zlatý fond světové kinematografie". Loni vidělo snímky zařazené do Projektu 100 takřka 350 000 diváků po celé republice. V letošním ročníku projevilo zájem již 82 kin a v průběhu letošního roku se tak s filmy mohou setkat diváci v téměř 70 městech Česka.

"Dvacáté století bylo bezesporu stoletím filmu," říká duchovní otec Projektu 100 Jiří Králík, který vysvětluje motivy své akce zejména nedostatečnou informovaností publika, především současné mladé gererace, o filmu. Přitom právě "díky Bernardo Bertolucci, režisér a scenárista filmu Poslední tango v Pařížiněmu se postupně rozrůstal audiovizuální prostor - televize, video, počítače, internet... Na přelomu století podstatnou součást svého volného času věnujeme audiovizi. Paradoxní přitom ale je, že právě tento prostor se stává stále méně přehledným, zásadně chybí alespoň základní orientace ve složitém světě filmu a televize"...

Do postupně doplňovaného "Králíkova seznamu" přehlídky, který odstartoval koncem ledna právě Febiofestem, je opět zařazena řada atraktivních titulů, k nimž se diváci jinak už těžko dostávají. Například slavný Občan Kane režiséra Orsona Wellese (není bez zajímavosti, že v programu letošního Febiofestu je zařazen i hraný snímek RKO 281 ze života tvůrce v období vzniku tohoto filmu). Diváci se mohou těšit i na Sny Akiry Kurosawy, Poslední tango v Paříži Bernarda Bertolucciho nebo "Doktora Divnolásku" Stanleyho Kubricka, na Modrý samet Davida Lynche či Felliniho Silnici a Solaris Andreje Tarkovského. Z českých filmů přibyla do seznamu Nevěsta Jiřího Suchého a Powers Petra Zelenky.

AGÁTA PILÁTOVÁ