číslo 7/2001
vychází 5. února

Zpět na obsah         

Pro každého něco


PSYCHIATR DO KAPSY

Poruchy spánku

Platí, že člověk by měl po ulehnutí usnout do půl hodiny. Jestliže tato skutečnost nenastane, pak teprve můžeme hovořit o poruše spánku.

U stresového selhávání se objevuje 1. typ poruchy spánku - neurotický. Unavený člověk si lehne do lůžka, ale nemůže usnout, převaluje se, ne a ne zabrat a když s velkými obtížemi nakonec usne, i tak se často budí. Během dne je rozmrzelý a ospalý - obává se, že večer zase neusne a vše se bude opakovat, jeho únava se prohlubuje a nakonec nějak - onemocní -. Vzniká bludný kruh.

Jinou variantou je 2. typ poruchy spánku - depresivní. Zde sice je usínání poměrně snadné, ale postižený se probouzí velice brzy, již po druhé hodině, objevují se u něho velice nepříjemné a vtíravé depresivní a často i sebevražedné myšlenky. Těmto stavům říkáme ranní pessima. Většina těžkých sebevražedných pokusů, i dokonaných sebevražd (skoky z okna, oběšení) je realizována právě v této době.

Specifickou kapitolu tvoří zdánlivá nespavost. Takto postižení lidé tvrdí, že celé týdny, ba měsíce nespali, nezamhouřili oko, což je samo o sobě fyziologicky nemožné, protože maximální údaje o skutečně kontrolované nespavosti hovoří pouze o stovce hodin, kdy člověk mohl bez újmy přežít. Delší doba je neslučitelná se životem. V těchto případech se však jedná o kratičké úseky mikrospánku, které však stačí, aby si organismus načerpal a vykompenzoval nezbytnou potřebnou energii a sílu a zbavil se nahromaděných zplodin.

Léky k navození spánku užíváme jen tehdy, není-li možné odstranit nespavost jinak. Musíme se pokusit naplnit základní pravidla pro zdravý spánek:

  • spěte jen podle potřeby,
  • před spánkem snižujte zvolna aktivitu,
  • optimální teplota v ložnici má být mezi 12 až 24 stupni Celsia,
  • před spaním omezte alkohol, kávu a další stimulující látky,
  • neusnete-li do půl hodiny, vstaňte, věnujte se jiné činnosti,
  • nedoporučuje se spát přes den, ani dřímat před televizí.

JAN CIMICKÝ