číslo 7/2001
vychází 5. února

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ČLOVĚK A SVĚT

V Amsterdamu

Také se vám pravidelně stává, že si do kufru nepřibalíte deštník? A když už si ho nějakým nedopatřením s sebou přece jenom vezmete, visí vám celou dobu v hotelu na věšáku nebo ho pro jistotu zapomenete hned v první restauraci? Váš pobyt v Amsterdamu vám za těchto podmínek opravdu nezávidím. Zmoknete, a to rovnou několikrát denně. Službu vypoví i "zaručeně" nepromokavá bunda, zplihne vám účes a z důležitých spisů si po vytažení z tašky můžete udělat akorát tak vlaštovičky.

A co když se pokusíte vzepřít nepříznivému horoskopu a návštěvu přátel si přece neodpustíte? Ve chvíli, kdy přešlápnete bílou čáru a vstoupíte do cyklistické stezky, která mimochodem tvoří přibližně tři čtvrtiny veškerých chodníků, téměř vás srazí mladý průbojný muž ve slušivém obleku. Z košíku, připevněného na přední části jeho dopravního prostředku, se vaší nešikovnosti podiví v lepším případě pes, v horším pak nejnovější módní výstřelek- ochočená krysa.

Chcete-li své známé potěšit, stavte se ještě na trhu pro kytici tulipánů, i když vám bude připadat, že nosíte dříví do lesa. V každém správném holandském bytě to totiž vypadá spíš jako v džungli a mezi těmi pestrobarevnými květy sem tam prorůstá nějaká ta "tráva". Také do vstupní haly se vměstnáte pouze za předpokladu, že jste si v posledním týdnu odříkali zákusek. Nadbytečné kalorie ovšem můžete snadno spálit - cestou do obýváku. Strmé schodiště by mohlo sloužit jako simulátor výstupu na Sněžku ve ztížených podmínkách. Zvlášť vstoupíte-li na něj v botách na podpatku a po pár panácích rumu.

Pán amsterdamského domu je cítit značkovým tabákem a jeho potomci, ukázkové exempláře liberální výchovy, stihnou během vašeho hodinového pobytu rozlít lepkavou limonádu, rozbít vázu a bez jakéhokoliv okřiknutí rodičů neustále a všem skákat do řeči. "Jen ať se naši kreativní andílci naučí svobodně vyjadřovat svůj postoj k životu už od útlého dětství!" pronese namísto zaslouženého pohlavku usměvavá hostitelka na adresu svých ratolestí. Dříve, než provedou nějakou další "roztomilou" rošťárnu, rychle do navlhlého šatstva a zpátky do hotelu.

A neptejte se recepčního, proč všichni v Amsterdamu umývají okna za deště. Kdy jindy je mají umývat?

MAGDALENA KOŽENÁ