číslo 7/2001
vychází 5. února

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Roachford: The Roachford Files
(Sony Music Bonton)

Album The Roachford Files je složeno z toho nejlepšího, co v devadesátých letech na své řadové desky natočil černý zpěvák a skladatel Tony Roachford, a je to pořádná dávka inteligentního soulu. Mezi patnácti písničkami bychom asi stěží nalezli podprůměrnou skladbu, jde o poctivě napsaný, nazpívaný a celkově dotažený pop pro dospělejší publikum. Až se člověk musí v duchu ptát, proč Roachfordovy desky už dávno nešplhají po hitparádových příčkách - jeho písničky jsou totiž při všech svých kvalitách posluchačsky velmi vděčným "zbožím" a oproti chladně vykalkulovanému, neosobnímu balastu, který vévodí komerčním rádiím, mají mozek i srdce.


Petra Janů: Jedeme dál II.
(Monitor EMI)

S kompletní sestavou Olympiku za zády a s Petrem Jandou v roli producenta a autora téměř poloviny repertoáru se s novým albem původních písniček přihlásila Petra Janů, zpěvačka, která si svůj umělecký vrchol prožila v osmdesátých letech a od té doby se potýká především se ztrátou autorského zázemí. Kromě Jandy, jenž si vedle znovu natočeného hitu Jedeme dál zazpíval i v dalších duetech Babí léto a Já a já a ty, se tu skladatelsky čtyřikrát prezentují Ota Petřina a také violista souboru Národního divadla v Praze Petr Přibyl. I texty pocházejí od autorů s jistým renomé, ať už jde o Pavla Vrbu, "zpívajícího právníka" Petra Pečeného nebo o básníka a scenáristu Jaroslava Vanču. Ani tým zvučných jmen však nedokázal bezpochyby výjimečnou zpěvačku náležitě "prodat" a stylová tápavost alba jen dokazuje, že Petra Janů zkrátka dosud nenalezla novou parketu.

MILAN ŠEFL


Stanislav Hložek: Největší hity
(Sony Music Bonton)

Při letmém pohledu na novinky českého hudebního trhu se skoro zdá, že máme utrácet výhradně za "zlé sny" dob (zjevně ne dostatečně) minulých, za reedice dnes už neposlouchatelných popových desek či nové vetřelecké snahy různých "zombie". Dalším, kdo rozhojnil obskurní sérii navrátivších se idolů osmdesátých let, je Stanislav Hložek. Že dotyčného ta nejmladší generace zná už jen jako příjemného moderátora Magionu a jiných pořadů pro děti, není důvod, proč bychom se k jeho Největším hitům měli chovat shovívavě.

PETR NOVOTNÝ