číslo 6/2001
vychází 29. ledna

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Supernova

Příjemně mrazivý oddech nabízí nový americký sci-fi thriller Supernova, který si očividně pro radost ze žánru natočil tvůrce proslulého Divokého Billa režisér Walter Hill. Na kazetách jej nabízí společnost Bonton Home Video.

Příběh je vcelku obyčejný - ostatně o něj tu zase tolik nejde. Skupinku lidí postaví krizové okolnosti před problém, jak uchránit planetu Zemi před hrozbou z Vesmíru. Tedy motiv nijak zvlášť vynalézavý. Těžko může ještě nějaký filmový mozek vymyslet dnes v něčem novou zápletku vědeckofantastického příběhu. Přesto především příznivci trikových efektů a počítačových technologií ocení práci Hillova týmu trikových animátorů.

Nikoli náhodou si režisér vybral právě pracovníky, kteří se osvědčili už při práci na filmu Jamese Camerona Titanic a kteří za své efekty získali po právu Oscara.

Také proto, v jaké vizuální záplavě kosmických efektů a podivných tvarů se objeví, přijali patrně svou účast herci James Spader a Angela Bassettová (známe ji z filmů Kontakt a Až si vydechnu). Spader ostatně patří k milovníkům tohoto žánru (vzpomeňme alespoň na Hvězdnou bránu Rolanda Emmericha). A tak si spolu s touto hlavní dvojicí, u níž nechybí samozřejmě malé emotivní jiskření, můžeme prožít hodinku a půl vesmírné pohádky pro dospělé, kde si na své přijde hlavně zrak a sluch.

JANA PODSKALSKÁ