číslo 5/2001
vychází 22. ledna

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 1. 2. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 11.45 hodin

Dvakrát z moudrostí starého Egypta

Už téměř čtyři a půl tisíce let nás dělí od vzniku textu, jehož o něco pozdější opis na papyru deponovaný v pařížské Národní knihovně je nazýván "nejstarší knihou světa". Jeho autorem byl vezír Ptahhotep (tedy první ministr) předposledního z panovníků 5. dynastie egyptské Staré říše, který vládl někdy v letech 2350-2310 př. Kr. V 37 kapitolách svého Naučení uděluje Ptahhotep na vyzvání krále Isesiho rady svému synovi, aby mu tak umožnil stát se jeho nástupcem v úřadu. Vybízí ho k pravdomluvnosti, skromnosti, spravedlnosti a odpovědnosti k získané moci a naopak varuje před povýšeností, ziskuchtivostí, předpojatostí a unáhleností. Je sice pravda, že tyto rady byly v mnohém účelové a pragmatické, že měly především zajistit úspěšnost a stabilitu hodnostářova poslání. Nevíme také, zda se nový vezír skutečně těmito radami přesně řídil. V každém případě však byla laťka pro morálku budoucího staroegyptského premiéra nastavena hodně vysoko a - což je zvlášť důležité a pro nás vlastně zahanbující - je zcela zřejmé, že se tenkrát mravnost držitelům moci jednoznačně vyplácela! Nebyla jen pro naivní snílky.

O stabilitě těchto norem (které se i vyučovaly ve školách pro písaře, tedy pro dobové intelektuály) v celkem málo se proměňující egyptské společnosti svědčí i Naučení Amenemopa, vysokého úředníka působícího v zemědělství, které je nejméně o dvanáct století mladší. I v něm jeho autor nabízí pro svého syna vzor v člověku klidném, uvážlivém a zbožném, kterému je cizí tlachavost, bezohlednost a svárlivost. (Pozoruhodná je tu i souvislost tohoto textu se Šalamounovými Příslovími ze Starého zákona.) I Amenemopovy rady, týkající se mnohdy zemědělské i právní praxe, nás překvapí svou nadčasovou aktuálností: "Nepřijímej úplatky od mocného, abys v jeho prospěch utlačil slabého. Nevyužívej padělaných listin, je to smrtelná zrada. Předej majetek jeho právoplatným vlastníkům. Nech si zajít chuť na jejich domy, jinak skončíš na popravišti." Na popravišti!

Nad oběma texty se budeme moci zamyslet v Reflexích tohoto týdne, které jsou věnovány moudrým starověkým textům různých civilizací.