číslo 5/2001
vychází 22. ledna

Zpět na obsah         

Televize, film


VIDEOSLOUPEK

Vítězové a poražení

Trošku nezvykle se nechal unést režisér Oliver Stone (jinak analytik spíše dramatičtějších událostí a jevů - mj. vietnamské války, atentátu na Kennedyho nebo brutality mladistvých) fotbalovým prostředím ve svém filmu Vítězové a poražení. Na kazetách jej nabízí od ledna společnost Warner Home Video.

Pro Stonea opravdu netypický příběh o zákulisí jednoho amerického fotbalového klubu se rozjíždí velmi pozvolna, aby mohl tvůrce (na scénáři pracoval režisér spolu s Johnem Loganem, autorem námětu) zmapovat tento podivný svět brutálního sportu vskutku detailně. Na široké ploše rozvíjí režisér postupně osudy některých klíčových hráčů a především jejich trenéra, tvrďase Tonyho, a jeho oponentky a majitelky klubu. Právě jejich konflikt je tím ústředním, který udržuje napětí příběhu, v němž si navzdory téměř konstantnímu prostředí dokázal tvůrce najít své drama a dát mu místy až fantastickou atmosféru souhrou zvuků, pohybů a hudby. Nepochybně vděčí režisér za silný emotivní náboj filmu i hlavnímu představiteli Tonyho Al Pacinovi, který tu odvedl mistrnou studii člověka na hranici svých sil, a přesto schopného strhnout tým. Není divu, že některé pasáže vypjatých výstupů vyvolávají v divácích upřímné obavy z případného Pacinova srdečního kolapsu. Až ve druhé řadě mu herecky sekunduje jeho partnerka Cameron Diazová v roli majitelky klubu.

Jedno je jisté - fotbal Stoneovi uhranul, jinak lze jen těžko pochopit stošedesátiminutovou metráž snímku, která se mu stala trošku osudnou. Jakkoli totiž přináší skutečně důkladný pohled do svébytného uzavřeného světa sportu, navíc nikoli nezajímavý, přece jen trpí místy zdlouhavostí. Svůj důlek si tedy u videa zaníceně a trpělivě vysedí hlavně opravdoví fandové sportů a fotbalu zejména.

JANA PODSKALSKÁ