číslo 5/2001
vychází 22. ledna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


NOVÁ PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU

Jak jste již určitě všichni stačili zaznamenat od 1. ledna se pozměnila pravidla silničního provozu v několika základních bodech. Ty nejdůležitější si zde můžeme pro informaci zopakovat.

Bude méně dopravních nehod? Řidiči musí mít v zimních měsících rozsvícená potkávací světla celý den. Je zrušena přednost zprava na neznačených kruhových objezdech. Znamená to, že na kruhové křižovatce, která není upravena dopravními značkami, má automaticky přednost automobil jedoucí na kruhovém objezdu. Bylo zavedeno tzv. pravidlo zipu, které upravuje řazení vozidel v místech, kde se spojují dva jízdní pruhy. Řidiči by si měli vyjít vstříc a vjíždět do pruhů střídavě. Dalším z pravidel, které se na našich silnicích již ujalo v minulosti, je zapnutí výstražných světel, pokud řidič spatří před sebou kritickou situaci, zapnutím těchto blikačů upozorní řidiče za sebou na blížící se nebezpečí.

Neměli bychom zapomenout, co nám nový zákon ukládá ve vybavení našich automobilů - pokud jste vlastníky mobilního telefonu, vězte, že mimo jiné vám ?přikazuje za jízdy povinně používat handsfree sadu. Další novinkou je povinné použití autosedačky. Pokud se ve vaší rodině vyskytuje ratolest mladší 12 let má od této chvíle povoleno vychutnávat jízdu i z předního sedadla, musíte však použít autosedačku, použití je však odvislé i od výšky dítěte, jestliže je ve věku mezi 12 a 18 lety a měří méně než 150 centimetrů, je povinností opět použít sedačku. Na zadních sedadlech, která jsou vybavena bezpečnostními pásy, musí být v autosedačce dítě mladší 18 let a menší než 150 cm. Jedno důležité upozornění: V případě umístění autosedačky vpředu vypněte airbag!

Jedním z nejvíce diskutovaných se stala přednost chodců na přechodu. Vzhledem k tomu, že v této věci zatím není mnoho jasno, snažili jsme se pro vás zjistit jak by mělo toto pravidlo platit v praxi.

Nejprve bychom měli upozornit, že v žádném případě nemá chodec absolutní přednost. Je pravdou, že pěší mají na přechodech větší přednost než v minulosti, neplatí však, jak se mnozí domnívají, že tato přednost platí i pro tramvaje a automobily, které opravdu mají absolutní přednost (houkající policie, hasiči a sanitky). Automobil musí dát přednost pěšímu na přechodu pro chodce, pěší by naopak měli respektovat, že silnice se přechází na označeném přechodu a ne mimo něj, zbytečně si navzájem komplikujeme a ohrožujeme životy. Je samozřejmé, že nám všem chvilku potrvá, než si na nová pravidla zvykneme, proto buďme k sobě tolerantní.