číslo 5/2001
vychází 22. ledna

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Michal Prokop ve "volném čase"5_16.jpg (20397 bytes)

Ač tím mnohé hudební fandy příliš nepotěšil, zpěvák Michal Prokop se po listopadu 1989 rozhodl vstoupit do "rozbouřených vod politiky a veřejných funkcí". Přestože ho však v minulém roce zaměstnával především projekt Praha 2000 - Evropské město kultury, jehož byl ředitelem, a navzdory vytížení přípravou vlastního televizního pořadu Krásný ztráty, který se od ledna tohoto roku stal týdeníkem, právě v průběhu těchto společensko-publicistických aktivit si našel čas na realizaci dvojalba Odněkud někam. Cédéčka shrnují okamžiky, v nichž se mu přece jen podařilo odskočit si z parlamentu či porady k mikrofonu - ať už šlo o studiovou práci, či o koncertní vystoupení.

První disk nabízí jedenáct nahrávek z let 1989-2000, kterými zpěvák vypomohl na albech některých svých kolegů či přátel. Hned šestkrát je tu zastoupena výtečná deska Černý ovce, jíž Jan Hrubý a Petr Skoumal v roce 1997 obohatili Prokopův výraz o keltskou hudební škatulku. Duet Zvolna připomíná spolupráci se zpěvačkou Helenou Arnetovou; z její neprávem zapomenuté desky V nijakém městě editor Prokopova rekapitulačního alba Karel Knechtl vyjmul i jejich další společnou písničku Odněkud někam, disponující krásným Wernischovým textem. Z repertoáru Petra Nováka vypůjčenou Esther zazpíval Prokop na vzpomínkovém koncertě Ahoj, Tvůj Petr, uspořádaném skupinou George & Beatovens, a Ledeckého Dneska je naposled pochází z nahrávky muzikálu Hamlet - na jeviště se Prokop necítil.

Pořad Písničky z druhého břehu bude v pondělí 29. ledna patřit Michalu ProkopoviPři vší úctě k jediné studiové novince prvního disku alba, Miss July, upomínce na Prokopovo klubové účinkování s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým v osmdesátých letech, splňuje až druhý disk alba kritéria rubriky Tip týdne. Posluchač zde nalezne záznam koncertu, který v březnu 2000 Prokop s příležitostnou sestavou Friends (mj. Luboš Andršt, Jan Hála, Zdeněk Tichota) odehrál v pražském Lucerna Music Baru v průběhu Cenění Karla Velebného. Zpěvák tu dokazuje, že ani desetiletá pauza mu nic neubrala na výjimečném bluesovém cítění, jeho interpretace standardů, jako Boom Boom, Hoochie Coochie Man nebo Got My Mojo Working, v českých poměrech stále nemá konkurenci. A je úplně jedno, že právě tyto skladby Prokop dává k lepšímu už více než třicet let.

Dvojalbum Odněkud můžeme považovat za ohlédnutí, ale možná daleko spíš za zřetelný signál toho, že Prokopa muzika pořád baví. Bylo by skutečně velmi vzrušující sledovat, jakým směrem by se ubíral jeho nový repertoár...

MILAN ŠEFL

(Michal Prokop: Odněkud někam. 2CD, 47:40 a 46:30 minut. Vyd. Sony Music/Bonton)