číslo 4/2001
vychází 15. ledna

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Pramen života

Oblíbené studie lidských osudů na pozadí zlomových a dramatických událostí v díle Vladimíra Körnera stály i na počátku filmu Milana Cieslara Pramen života, který od konce loňského roku nabízí na videokazetách Centrum českého videa.

Snímek vypráví příběh Češky Grétky, která se stala jednou z nešťastných obětí násilné hitlerovské zvůle během druhé světové války. Dívka je odvezena do sanatoria ovládaného Němci a vyvoleného pro nechvalně známý program Lebensborn. Na jeho zrůdném základě měl Himmler zajistit svému Vůdci ideální, tzv. rasově čisté potomky. Řada mladých dívek byla předurčena k surovému plánu - měla absolvovat nacistickou převýchovu a vzdělání a o Valpuržině noci se nechat oplodnit přidělenými Němci. Grétka se však zamiluje do syna bývalého majitele sanatoria - židovského mladíka, který se tu tajně skrývá, a pokusí se vzepřít svému osudu...

Symbolický příběh o odvaze a lásce, které nakonec svým způsobem vítězí nad nelidskostí systému, do něhož byly uvrženy, doznal oproti Körnerově literární předloze značných změn. Je jisté, že pro filmové potřeby musel projít úpravami a nutným krácením (k čemuž došlo spoluprací spisovatele s režisérem filmu Milanem Cieslarem). Jeho celkové vyznění však právě proto působí problematicky - ať už zjednodušením či vypuštěním některých motivů, nebo občasnou režijní neobratností. Kladem tedy zůstávají hlavně herecké výkony - především nadaná nová hvězdička Monika Hilmerová v hlavní ženské roli (která o svém talentu mezitím diváky znovu přesvědčila ve filmu Andrey Sedláčkové Oběti a vrazi), Michal Sieczkowski a Vilma Cibulková. Atmosféra obrazu díky kameře Marka Jíchy a hudba Jana Černého přispěly k tomu, že si snímek získal vloni porotce a potažmo ceny na některých filmových festivalech - např. ve Zlíně, v Los Angeles a na Berlinale.

JANA PODSKALSKÁ