číslo 4/2001
vychází 15. ledna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 22. 1. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

Paměť anděla

Dokumentární film o fascinující proměně rušné křižovatky na pražském Smíchově, zvané odedávna Anděl, z šedivého a nevábného místa s bortícími se domy, v moderní, novotou se blýskající a upravené obchodní centrum. Moderní projekt přestavby kdysi průmyslové části pochází z dílny Jeana Nouvella, významného francouzského architekta. Nejde však jenom o účast architekta Jeana Nouvella a nizozemské společnosti, která byla investorem stavby, ale o společnou snahu všech zúčastněných změnit pražskou čtvrť v pulzující bod moderní Evropy. Vzrušující dobrodružství spolupráce na tvorbě města, o němž vyprávějí mnozí jeho další účastníci, dokumentární časosběrné snímání vzniku projektu, od bourání bývalého areálu ČKD Tatra Smíchov, až po magickou večerní premiéru nového komplexu Zlatý Anděl v listopadu roku 2000, to vše umožňuje divákovi stát se svědkem jedinečné a neopakovatelné realizace světové architektury.


Úterý 23. 1. 2001 PRIMA - 22.30 hodin

Kdo nastaví kůži

Inspektor Lucas odešel od policie a zvolil si profesi soukromého detektiva. Jeho nejnovější úkol vypadá na první pohled banálně: má najít slepou dívku, o níž se vyšetřovatelé domnívají, že utekla z domova. Brzy se ale ukazuje, že případ je mnohem závažnější. Lucas na každém kroku naráží na tvrdé protivníky. Nechávají za sebou mrtvoly - a podezření z vražd padá na Lucase. Je pevně rozhodnut přijít tomu rozsáhlému komplotu na kloub, musí se však skrývat. V té těžké situaci má pouhé dva pomocníky: někdejšího penzionovaného kolegu a jeho krásnou sekretářku Charlottu...
V autorském filmu (hlavní role, spoluúčast na scénáři, režie) je Alainu Delonovi partnerkou Anne Parillaudová, která se o devět let později proslavila postavou Brutální Nikity v nyní již kultovním snímku Luka Bessona.


Středa 24. 1. 2001 ČT 1 - 20.20 hodin

Znásilnění: hrát vabank se nevyplácí

Volný cyklus věnovaný obětem zločinu pokračuje po úvodním Přepadení druhou kapitolou s výmluvným titulem Znásilnění. Také tentokrát autory - scenáristu Miroslava Sovjáka, dramaturga Bedřicha Ludvíka i režiséra Petra Slavíka - nezajímá ani tak (zlo)čin samotný jako neblahé stopy, které zanechal. S traumatizujícím následkem se musí vyrovnávat nejen postižený člověk, ale i jeho blízcí. Nikoli náhodou se jakýmsi spojovacím článkem dosavadních i budoucích příběhů stává psycholog (František Němec), jenž bedlivě naslouchá vyprávění svých klientů. Také dramatická struktura bude obdobná: příběhy se odehrávají v retrospektivě, kdy si hlavní hrdina vybavuje, co vše se přihodilo, co předcházelo a co následovalo.

Hrdinkou Znásilnění je pohledná Angelika (Kateřina Brožová se poprvé ocitá mimo svůj běžný typ), šťastně vdaná, milovaná i milující žena, kterou postihne násilí z nejméně očekávané strany. Napadne ji podnapilý kolega ze zaměstnání. Hrdinka řeší nesnadné dilema: má znásilnění oznámit, či nikoli? Násilník i jeho rodina patří do okruhu rodinným přátel. Vše zamlčí a byla by ochotna na ponížení zapomenout, kdyby nenastaly komplikace. Nejprve zjistí, že je těhotná, později manžel dostane anonymní dopis, že dítě není jeho...

Kateřina Brožová v hlavní roli krásné AngelikyAngeličin příběh, zasazený do exkluzivního prostředí reklamních agentur, vyniká dobře napsanou i zahranou hrdinkou, zato snaha zapojit i množství vedlejších postav a motivů vede k příliš hrubým náčrtům, k vypojení potřebného motivačního zázemí. Není potřebně rozkryta ani mondénní Angeličina matka (Jana Šulcová), ani umanutí tcháni (Milena Dvorská a Jiří Hálek), tím méně labilní Angeličin muž (Tomáš Hanák). Záslužné a profesně dobře odvedené příběhy, zasazené do věrohodných reálií, tak zbytečně narážejí na přemrštěné kontury některých figur.

Scenárista postihl smysl příběhu jednoduše: "Bylo by omylem se domnívat, že krásné a inteligentní ženy mají život snadnější. Je tomu právě naopak." Herečka svou hrdinku charakterizuje těmito slovy: "Těžko se budu s postavou Angeliky loučit, rozuměla jsem jí. Litovala jsem ji, ale zároveň obdivovala její vnitřní sílu a schopnost neublížit blízkým, přestože sama má bolest."

JAN JAROŠ


Čtvrtek 25. 1. 2001 ČT 1 - 21.20 hodin

Bolevec 1917

První světová válka vrcholí. Rakousko-Uhersko potřebuje stále více zbraní, a tím i munice. Tempo výroby se v jednotlivých závodech, i na našem území, stále zvyšuje. Pod tíhou kvantity se však nutně začínají místy obcházet bezpečnostní předpisy. 27. května se tento výrobní spěch v muniční továrně Škodových závodů v Bolevci nevyplatil. Při jedné z nebezpečných montáží minometného granátu došlo k explozi a požáru. Následné výbuchy uskladněné munice postupně zachvátily celý objekt závodu, přičemž došlo prakticky k jeho úplné devastaci. Přesný počet mrtvých není znám dodnes, předpokládá se, že jich bylo přes 200. Co se před třiaosmdesáti lety v Bolevci vlastně stalo a co z případu plného nejasností a otazníků zůstalo uchováno k dnešnímu dni, se pokusil zjistit režisér Martin Skyba.


Pátek 26. 1. 2001 NOVA - 21.55 hodin

48 hodin v Paříži

Americký kardiochirurg Richard Walker přijíždí se svou ženou Sondrou na lékařský kongres do Paříže. V hotelu se jde vysprchovat, zatímco jeho žena se pokouší vybalit zavazadla. Zazvoní telefon, Sondra ho zvedne a po krátkém rozhovoru něco zavolá na manžela. Rozumět jí ale není, protože kamera zabírá Walkera pod sprchou a šum tekoucí vody slova tlumí. Když pak doktor vstoupí do pokoje, jeho žena je pryč. Snaží se ji nejprve lehce znepokojen, potom už polekaně a nakonec zděšeně, najít. Ocitá se v situaci připomínající noční můru. Je sám v cizí zemi, neumí francouzsky, nikoho nezná a nechápe, proč mu nikdo nechce pomoci. Kamkoli se obrátí, naráží na stěnu lhostejnosti, maskovanou zdvořilými úsměvy. Americký thriller vznikl v roce 1988. Režie Roman Polanski. Hlavním magnetem filmu je bezpochyby představitel hlavní role slavný Harrison Ford. Jeho partnerkami jsou Betty Bukleyová a Emmanuelle Seignerová. Dále hrají David Huddleston, Robert Barr, Boll Boyer a další.


Sobota 27. 1. 2001 ČT 1 - 21.05 hodin

Čtyři svatby a jeden pohřeb

Tato britská komedie je jedním z nejlepších filmů devadesátých let. Je správně romantická, jemně humorná, milá a po všech stránkách půvabná. Neodolatelného koktu Hugh Granta obklopují půvabná Andie MacDowellová a v té době zatím ještě nehvězdná, přesto však skvělá Kristin Scott Thomasová, hezky do toho hrají například Wet Wet Wet a... vy se budete zaručeně dobře bavit. Zatvrzelý starý mládenec s pověstí sukničkáře se na jedné z četných svateb, kterých se s takovou oblibou zúčastňuje, seznámí s mladou Američankou. Dívkou, která jej okouzlí na první pohled a které, jak to vypadá, ani on není zcela lhostejný. Bylo by to tak prosté, kdyby spolu začali chodit a jedna z příštích svateb byla ta jejich. Jenže život nebývá tak přímočarý...


Neděle 28. 1. 2001 NOVA - 20.55 hodin

Dva v tom

Na počátku zábavného příběhu o vážných věcech jsou dvě nehody. Nejprve dětského psychoanalytika Samuela Faulknera omráčí padající dětský drak, kterého neuřídil bodrý otec tří dcer Marty Dwye, a vzápětí Samuel způsobí autonehodu, když mu jeho přítelkyně Rebecca Taylorová oznámí, že budou mít dítě. Když tráví víkend u Samuelova přítele, výtvarníka Seana Fletchera, setkají se opět s Dwyerovými a dozví se, že Martyho žena Gail čeká další dítě. Pokračující těhotenství Samuelovi vůbec nepřipomíná radostné očekávaní zázraku. Zatímco Rebecca je šťastná, Samuel se nastávající role otce děsí. V ordinaci ho v tom utvrdí také chlapec, který nenávidí svého otce. Americká komedie vznikla v roce 1995. Režie Chris Columbus. Hrají Hugh Grant, Julianne Mooreová, Tom Arnold, Joan Cusacková, Jeff Goldblum, Robin Williams, Mia Cottetová a další.