číslo 4/2001
vychází 15. ledna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


NĚCO O STOLOVÁNÍ

Stolování je jedním z nejrozšířenějších kulturních projevů a má velice bohatou historii. Jídlo je totiž nutností, která se změnila až ve společenskou záležitost. Příprava jídla, obzvlášť pro větší rodinu, je dřina. Většina hospodyněk ji dělá ráda, a proto si nezaslouží, aby hotový pokrm byl zhltnutý někde vstoje, dokonce lžící z kastrolu, ve kterém se jídlo vařilo. Měli bychom si dopřát sníst jídlo vsedě u pěkně prostřeného stolu, což bude pro autora pokrmu odměna za klopotnou práci.

Ve chvílích svátečního volna přichází vhod keramikaKaždé stolování pozvedne ubrus. Jeho okraje mají přesahovat stůl kolem dokola zhruba o 20 centimetrů. Plastový ubrus se sice nemusí prát, ale jistě každý uzná, že úroveň stolování na něm se velice sníží. Zásada je, že pod bílý porcelán můžeme použít ubrus barevný, pod porcelán se vzorem ubrus jednobarevný. Neměli bychom dopustit, aby na stole vznikl chaos, ve kterém se servírované pokrmy přímo ztrácejí. Pro pěkně upravený stůl může posloužit i tzv. anglické prostírání buď z textilu, nebo přírodních materiálů, jako je lýko nebo sláma. Výhodou posledně jmenovaných je, že se nemusí prát, ale rozhodně bychom měli dbát na to, aby na nich nezůstávaly zbytky včerejšího jídla, což jistě působí velmi neesteticky.

Pro sváteční stolování obyčejně vytahujeme nějaký sváteční servis, třeba po babičce. Pod ten se hodí bílý nebo jemný pastelový ubrus sladěný s dekorem servisu. Jídla podáváme v servírovacích mísách, nikdy v kastrolech, ve kterých se jídlo vařilo. Na prostřeném stole by neměla chybět květinaPapírové ubrousky pro slavnostní příležitost vynecháme a nahradíme je látkovými. Stůl ozdobíme také svícny a svíčkami barevně sladěnými s nádobím a ubrusem. Dále by na svátečním stole neměly chybět květiny. Nemusí být jenom řezané, poslouží i vkusná květina v květináči, ale raději se vyvarujme květin umělých. Květiny vybíráme spíš nižší, aby stolujícím nepřekážely v rozhledu. Mezi jednotlivé talíře můžeme položit i nějaké ozdobné drobnosti, které jistě zvlášť potěší děti. Na co ale nikdy nesmíme zapomenout, je dobrá nálada. Než ke stolu usedneme, všechny nepříjemnosti odložíme stranou, protože témata u stolu mají být vždy příjemná.

Ing. JITKA DVOŘÁKOVÁ