číslo 4/2001
vychází 15. ledna

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Písničkové klenoty ze Semaforu

Jiří Suchý a Pavlína Filipovská v Takové ztrátě krve, jedné z her, jejichž čtyřicátiny připomene pořad Písničky z druhého břehu v pondělí 22. lednaVydavatelství Sony Music/Bonton přichází s dalším dílem svého záslužného kompletu Písničky ze Semaforu v mezidobí mezi čtyřicátinami dvou her, jejichž písňovou složkou si dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr zadělala na nesmrtelnost. 12. října 1960 měla v sále v ulici ve Smečkách premiéru "detektivka s hudbou" Taková ztráta krve a 22. října 1961 se v Městské lidové knihovně v Praze opět objevila ve čtyřech stěnách svého pokoje osamělá dívka Zuzana - v pokračování úspěšného pásma Zuzana je zase sama doma. A právě archivní nahrávky z Takové ztráty krve a "druhé Zuzany", doplněné o studiové snímky z let 1960-1962, naplnily po okraj kapacitu dvou disků Písniček ze Semaforu 6.

Ač byla hudební detektivka Taková ztráta krve teprve druhou komedií autorské dvojice Suchý-Šlitr, Semafor se už v té době těšil až hysterické popularitě. Úspěšné tituly první sezony divadla, Člověk z půdy a Zuzana je sama doma, však tehdejším mocipánům nevoněly a výsledkem byla záhadná rekonstrukce divadla Ve Smečkách. Semafor začal kočovat, aby tím ještě vzrostl zájem o jeho inteligentní humor a posluchačsky vděčné písničky. V Takové ztrátě krve zářil především Waldemar Matuška coby chuligán Harry Bedrna, ale pozornost na sebe strhla také nová semaforská tvář, Eva Pilarová v roli Zdeňky - jak svým atraktivním zevnějškem, tak suverénní nadžezlou interpretací Šlitrova písňového rukopisu. Semafor měl ve svém raném období na zpěvačky štěstí; také v pokračování pásma Zuzana je sama doma se představila budoucí hvězda první kategorie - z Divadla Rokoko přestoupivší Hana Hegerová. Ač ještě ve stínu dua Matuška-Pilarová, které právě zažívalo vrchol své semaforské popularity, byla již tehdy nepřehlédnutelná a nepřeslechnutelná. Koneckonců, zásadní píseň Zuzany, která byla zase sama doma, Ach, ta láska nebeská, Šlitr zamýšlel svěřit Matuškovi a - Hegerové...

První disk dvojalba Písničky ze Semaforu 6 byl sestaven ze záznamu pořízeného zvukařem divadla Semafor Bohumilem Palečkem. Tomu však před čtyřiceti lety v přestávce představení Zuzany selhal magnetofon, a tak jsme o podstatnou část autentické verze pásma přišli. Kompilátor semaforské historie Karel Knechtl však v bukletu správně podotýká, že "Pan Supraphon si tehdy již jasně uvědomoval prodejní potenciál semaforských písniček", a tak mohl pro druhý disk Písniček ze Semaforu 6 vybrat z dobových singlů studiové verze všech skladeb, jež v Zuzaně zazněly. Je tu Černá Jessie, Árie měsíce, Mister Rock a Mister Roll, Písnička pro Zuzanu, zkrátka kus té nejsvětlejší historie české populární hudby.

MILAN ŠEFL

(Písničky ze Semaforu 6: Taková ztráta krve, Zuzana je zase sama doma. 2CD, 77:47 a 77:16 minut. Vyd. Sony Music/Bonton)