číslo 3/2001
vychází 8. ledna

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 15. 1. 2001 NOVA - 20.30 hodin

Beetlejuice

Hororů, kde se lidé snaží všemožnými způsoby zbavit svůj dům nepříjemných duchů, je mnoho. V tomto snímku je to obráceně. Přes poměrně nízké výrobní náklady jde o zdařilou komedii s řadou vtipných gagů a nápaditých efektů. Ačkoliv ji nepředcházela žádná velkolepá reklamní kampaň a cestičku k úspěchu neklestily ani jména hvězd, stal se Beetlejuice v roce 1988 úspěšným snímkem, příznivě hodnoceným nejen diváky, ale i kritikou, která vyzdvihla duchaplnou originalitu a smysl pro humor. Režie Tim Burton. V hlavních rolích se představí Alec Baldwin (V moci posedlosti, Útěk do Mexika, Stín, Hon na ponorku) a Geena Davisová (Dlouhý polibek na dobrou noc, Thelma a Louisa, Bez řečí). Dále hrají Jeffrey Jones, Catherine O'Haraová, Winona Ryderová a Michael Keaton.


Úterý 16. 1. 2001 ČT 2 - 23.00 hodin

Kdysi byli bojovníky

Osmnáct let již žije Beth s Jakem, do nějž se kdysi bezhlavě zamilovala a jehož si vzala proti vůli celého svého kmene. I dnes ho ještě miluje a snaží se nevidět, jak se z jejího kdysi tak mužného manžela stává pod vlivem alkoholu tupý surovec, který není schopen vnímat, jak se mu rodina rozpadá pod rukama... Snímek, zachycující situaci Maorů, žijících v chudinské čtvrti na předměstí dnešního Aucklandu, šokuje svou přímočarostí a krutostí, jež však není samoúčelná, ale je organickou součástí tvůrčí výpovědi. Byl natočen podle románové prvotiny Alana Duffa, která byla vydána v roce 1990. Film je celovečerním debutem režiséra Lee Tamahoriho.


Středa 17. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

O traumatech bezbranných obětí

Obětí násilných činů stále přibývá. Nejtrýznivější přitom není samotný děsivý zážitek, často překrývaný šokem, ale pozdější problém, shrnutelný do jediné otázky - jak se s tím vyrovnat? Ponížení a pocit bezmoci, někdy i vážné psychické poruchy totiž pronásledují nebohou oběť a neřešeny narůstají do olbřímích rozměrů. Zvláště tehdy, uniká-li pachatel spravedlnosti, přestože je znám. Jsou to zcela rozdílné věci: nestačí jen obvinit (ať již kýmkoli), nutné jsou důkazy.

Iva Janžurová a Jiří Kodet v hlavních rolích PřepadeníToto vše tanulo jistě na mysli scenáristovi Miroslavu Sovjákovi, když splétal příběh Přepadení, první položky volného cyklu věnovaného lidem postiženým zločinem i následně deprimovaným necitelností policie i nejbližšího okolí. Hrdinkou vyprávění je zestárlá, z přidrzlých žáků stále vynervovanější učitelka (v citlivém ztvárnění Ivy Janžurové, jako vždy disponující širokým hlasovým rejstříkem, ale dominující zejména v detailních záběrech, kdy postihuje i nejjemnější změny psychického rozpoložení), kterou v anonymním prostředí panelákových sídlišť kdosi přepadne a ukradne jí kabelku i s penězi a doklady. Když pachatele náhodně pozná, naráží na jeho bezbřehý cynismus, agresivitu, výsměšné výhrůžky, na překrucování a výmysly. A není nikoho, kdo by mohl pomoci, protože proti sobě stojí dvě protichůdná tvrzení...

Dosavadní dokumentarista Petr Slavík Přepadením debutoval v hraném filmu. Vyprávění oživil přesným zasazením do zdevastovaného prostředí potemnělých průchodů, lhostejně se míjejících lidí, do nekonečné směsi pazvuků rozeznívajících se v nekonečných panelákovitých slujích. Pro zvěrohodnění příběhu učinil maximum - včetně cílevědomého vedení jistě zkušených herců, snad jen u cynického násilníka (Vladimír Dlouhý) zdůrazňuje ve zbytečně okázalých gestech jeho nebetyčnou zvrácenost, která nezná soucit. Snad ne vždy uhlídal stylovou jednotu vyprávění (zvláště v herecké rovině, ale také v rozvíjení některých pobočných motivů), ovšem zaujatost látkou je nesporná.

JAN JAROŠ


Čtvrtek 18. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Krimihistorky v laskavém balení

Tomáš Töpfer se kvůli té roli musel oholit a prý taky zhubnout, ale stálo mu to za to. Nejen proto, že štábní a později vrchní strážmistr Karel Arazím, kterého ztělesňuje, je veskrze sympatický chlapík a schopný četnický profesionál. Pro populárního herce má nový seriál i další významný rozměr: "Jsem rád, že díky této roli nezemřu jako doživotní doktor Král," prozrazuje s uspokojením své pocity.

Ludmila (Alena Antalová) s novým "šamstrem" ve třetím díle Četnických humoresekČeská televize vysílá od ledna třináctidílný seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu natočil režisér Antonín Moskalyk. Vznik projektu souvisí se zajímavou okolností: u zrodu četnických příběhů stojí totiž diplomní práce majora Michala Dlouhého o českém četnictvu za první republiky. Mjr. Dlouhý je také autorem námětů a stal se odborným poradcem seriálu. Jednotlivé scénáře pak napsali autoři, kteří mají s kriminalistickým žánrem už své zkušenosti; vedle režiséra (mj. tvůrce seriálu Dobrodružství kriminalistiky) jeho dcera Pavlína, Miloš Fedaš, Drahoslav Makovička a Petr Zikmund. "Duch jednotlivých dílů seriálu je vždy dán charakterem kriminálního případu, o němž pojednává, ale snažili jsme se, aby všechny měly lehkost, jemný humor a laskavý nadhled," říká Moskalyk. A další autor Drahoslav Makovička dodává: "Vracíme se k první republice vždycky rádi, protože je to pro nás poslední poctivá doba českých dějin..."

Dosud největší projekt brněnského studia ČT se natáčel v reálném prostředí střední a jižní Moravy a v Brně. Sídlo brněnské četnické stanice - a tedy hlavní zázemí seriálu - tvůrci zřídili v areálu bývalých vojenských kasáren na Staňkově ulici v Brně. Do hlavních rolí byli obsazeni většinou herci moravských divadel - L. Lakomý, J. Pecha, A. Antalová, Z. Herfortová aj., také však početný šik herců z Prahy či ze Slovenska, např. I. Trojan, M. Labuda, M. Vašut, S. Stašová, J. Bohdalová, M. Dočolomanský, V. Cibulková a další. V první sérii (k vysílání se připravuje už i další, devítidílná série "humoresek") se objeví 313 herců, na tři tisíce komparzistů, 120 motorových vozidel, desítky tisíc nejrůznějších rekvizit a nespočet zvířat (upoutají zejména psí "herci" Argo a Kikina). Tvůrci ještě prozradili, že jeden díl, který je dlouhý jako celovečerní film, se natáčel průměrně šestnáct a půl dne a stál necelé čtyři miliony korun.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Pátek 19. 1. 2001 NOVA - 21.40 hodin

Útěk do Mexika

Před policií i gangstery musí v americkém filmu prchat zamilovaný manželský pár profesionálních zločinců. Akční film z roku 1994 vznikl na motivy stejnojmenného románu Jima Thompsona a současně je novou verzí úspěšného filmu Sama Peckinpaha z roku 1972, kde si hlavní role zahrál Steve McQueen a Ali McGrawová. Remake, který natočil režisér Roger Donaldson, se sice poměrně věrně drží původního děje, jinak ovšem dostal zcela nový, akčnější a současně více odlehčený kabát. V hlavních rolích manželského páru Doca a Carol McCoyových se představí skutečný manželský pár Alec Baldwin a Kim Basingerová. Dále hrají Michael Madsen, James Woods, David Morse, Jennifer Tilly a další.


Sobota 20. 1. 2001 ČT 1 - 21.00 hodin

Maska

Úředník Stanley Ipkiss je nešika a smolař, který je pro smích i automechanikům v autoservisu. Právě proto jej gangster Dorian Tyler tajně využije pro zjištění bezpečnostního zařízení banky, kterou chce vykrást. Jenže netuší, že Stanley nedlouho poté nalezne starou tajemnou masku, která změní nejen jeho, ale i gangsterův život. Když si ji totiž nasadí na obličej, rázem se změní v okouzlujícího hrdinu se zelenou tváří a výjimečnými schopnostmi. Stanley se začíná mstít všem, kteří ho doposud ponižovali, ohromuje městskou smetánku v luxusním baru a získává pozornost krásné zpěvačky Tiny Carlylové. Svými kousky ale nechtěně upoutává také zájem policie a gangstera Tylera...


 Neděle 21. 1. 2001 NOVA - 21.00 hodin

Skála

Existuje jen jediný člověk, který dokázal uniknout z pevnosti Alcatraz. A nyní se musí vrátit zpět, aby zachránil San Francisco před zkázou. Nejlepší akční film devadesátých let a jeden z nejlepších akčních filmů vůbec, vznikl v roce 1996, kdy ho podle scénáře Davida Weisberga, Douglase S. Cooka a Marka Rosnera natočil režisér Michael Bay, který na sebe upozornil filmem Mizerové a po úspěchu Skály se stal jedním z nejvěhlasnějších specialistů na velkolepé akční podívané. Své postavení potvrdil také svým následujícím filmem, katastrofickým trhákem Armageddon. V hlavních rolích strhující podívané uvidíte Nicholase Cage, Seana Conneryho a Eda Harrise (na snímku). V dalších rolích se objeví Michael Biehn, David Morse, William Forsythe, John Sencer a další.