číslo 3/2001
vychází 8. ledna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


KOSMETICKÁ PORADNA

Kamarádka se zhrozila, když jsem jí řekla, že si myju obličej mýdlem a vodou. Radila mi, abych si pořídila pleťovou vodu nebo mléko. Opravdu je obyčejná voda pro pleť nebezpečná? Jak bych tedy měla při čištění pleti postupovat?

Při čištění pleti se neobejdete bez dvou základních přípravků - pleťového mléka a pleťové vody. Pokožka má totiž na sobě ochranný kyselý film, který ji dokonale chrání před škodlivými látkami, a nesprávným čištěním je tato ochrana zničena. Ano, pokožka si umí tento film znovu vytvořit, ale trvá jí to několik hodin. A největším nepřítelem pro něj je právě mýdlo a voda z vodovodu. Chlór obsažený ve vodě je pro pleť příliš agresivní a může vyvolat pocit stahování, svědění, pálení a zčervenání. Když změníte způsob čištění pleti, zbavíte ji zbytečné přecitlivělosti.

Pleťové mléko má účinky čistící - jiný význam nemá, proto jej z pleti vždycky musíte odstranit. Dokonale rozpouští nečistoty a make-up a uvolňuje povrch pokožky. Mléko si vybírejte podle typu pleti. Na dočištění používejte vždy pleťovou vodu, která dokonale odstraní rozpuštěné nečistoty a navíc osvěží a tonizuje. I pleťová voda se volí podle typu pleti. Pro uspěchané ženy jsou v prodeji také mycí a čisticí gely. Jsou snadno použitelné a dávají pocit svěžesti. Čištění pleti má být stejně samozřejmé a pravidelné jako čištění zubů. Žádný sebedražší a sebedokonalejší krém vám nepomůže, není-li pleť dokonale připravená pleťovým mlékem a vodou. Protože se prostě nedostane dovnitř.

Stav pokožky mohou viditelně zlepšit i čisticí masky a peeling. Peeling (nebo taky scrub) slouží k odstranění zrohovatělých a uschlých buněk na povrchu kůže. Usnadní vstřebávání krémů, zjemní a zjasní pleť, prokrví a tím také zlepší látkovou výměnu. Stačí velmi malé množství peelingu a velké množství vody. Kroužíte prsty (velmi jemně) a roztíráte ho po obličeji s vynecháním partií kolem očí. V okamžiku, kdy přípravek začíná zasychat, opláchněte jej velkým množstvím vody a dočistěte pleťovou vodou. Peelingy dnešní generace obsahují mikrogranule, které při doteku s kůží prasknou a esenciální oleje chrání pleť před přílišným drhnutím. Přesto peeling používejte velmi jemně, aby pokožku nepodráždil. Stačí jednou týdně u pletí mastnějších a jednou za dva týdny u pletí suchých. Chcete-li docílit většího efektu, aplikujte ještě pleťovou masku.

MARIE MICHÁLKOVÁ