číslo 3/2001
vychází 8. ledna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


PSYCHIATR DO KAPSY

Kontrolka číslo 2 - Poruchy spánku

MUDr. Jan CimickýSpánek se vyskytuje jako fyziologický projev živého organismu nejen u člověka, ale u všech obratlovců. Potřeba spánku je u jednotlivých osob různá a kolísá od 4 do 10 hodin. Rozumíme jím jakýsi generalizovaný útlum, při němž se organismus regeneruje a odpočívá. Potřeba spánku je u každého jiná.

Současné teorie spánku dělí jeho průběh na dvě základní části - spánek REM a NON REM. Cyklus NON REM fáze trvá vždy asi 70 až 100 minut a v průběhu noci se těchto cyklů opakuje asi 4 až 6. Je to vlastně hluboká a pro osvěžení organismu nedůležitá fáze. Naopak REM fáze je krátká, odhaduje se, že trvá vždy asi 4 až 12 minut, také se během noci několikrát opakuje a celkově činí asi 20 % z celkového spánku.

Vzhledem k tomu, že spánek se skládá ze sedmi hladin, které mají různou hloubku, možno říci, že REM fáze je nejblíže probuzení, je to tedy velice mělký spánek. Vzhledem k tomu, že právě REM fáze je pro rekreaci našich fyzických a psychických sil nejdůležitější, lidé, kteří se naučili spát úsporně a mají více nakumulované REM fáze, mohou spát méně dlouho a ušetřený čas by mohli využít. Obecná představa, že organismus, který nespí 8 hodin, se vyčerpá - neplatí. Organismus si za normálních okolností bere tolik spánku, kolik potřebuje, a jestliže je třeba, nakumuluje si REM fáze, je to autoregulační systém, prostě "dluh" rychle dožene. Je proto zbytečné se překotně a bez uvážení intoxikovat léky na spaní...

Co vše ovlivňuje spánek?

  • vysoký stejně jako nízký atmosférický tlak
  • přechody front, teplý vítr
  • některé typy potravin, ale i hlad negativně ovlivňují spánek

Příčiny tělesné: bolest jakéhokoliv typu, svědění, dušnost, nucení na močení. horečka.

Příčiny vnější: hluk (třeba chrápání, hovor spolunocležníků), světlo, horko (optimální teplota je mezi 12 až 24 st. C), změny klimatického a časového pásma, změny rytmu spánku a bdělosti (pracovní směny ve střídavém provozu).

Příčiny psychické: konflikty a nejistoty v práci i v osobním životě, nepříjemné zážitky i jejich očekávání, podrážděnost, rozrušení, neodbytné a vtíravé myšlenky, úzkost, deprese.

Příčiny toxické: alkohol (zrychluje usínání, ale zkracuje spánek a změlčuje), káva (ztěžuje usínání) i silný čaj, drogy (a také stimulující léky), čokoláda a samozřejmě kouření (nikotin).

MUDr. JAN CIMICKÝ