číslo 2/2001
vychází 3. ledna

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 8. 1. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Porcelánový měsíc

Zkušený policista Kyle Bodine se zamiloval do ženy, která o něj zprvu nejevila zájem, neboť byla vdaná. Byl jí zcela okouzlený, znovu ji vyhledal - a tehdy začal jejich milostný román. Muž krásné Rachel byl násilník a týral ji. Netrvalo dlouho a manželka ho zabila. V panice povolala na pomoc svého přítele a on jí pomohl zahladit stopy. Za nějaký čas ale Kyle zjistil, že věci se mají jinak, než původně předpokládal... Režie John Bailey. Hrají Ed Harris, Madelaine Stoweová, Benicio Del Toro, Charles Dance a další.


Úterý 9. 1. 2001 NOVA - 23.20 hodin

Vražda v mé hlavě

Riskantní operace a mozkový implantát má odhalit vraha v americkém thrilleru s prvky sci-fi. Hlavní postavou neobvyklého příběhu je vitální, houževnatá a přitažlivá agentka FBI Callain Pearsonová, která se rozhodne využít výzkumů svého partnera, úspěšného neurochirurga Arthura Lefcourta k dosažení nesnadného cíle, když je společně s prošedivělým veteránem FBI Cargillem přidělena k případu sériového vraha. Ten přepadá a znásilňuje atraktivní, krásné a mladé blondýnky, ale také jim pokaždé nakonec usekne hlavu. Režie Robert Iscove. V hlavních rolích se představí Nicolette Sheridanová, známý Stacy Keach a Peter Outerbridge. V dalších rolích se objeví Ian Tracey , Peter Flemingcoby, David Kaye a další.


Středa 10. 1. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Anděl svádí ďábla

Luxusního kabaretu a nevěstince Riviéra se lstí zmocnila bývalá zaměstnankyně Renáta. Okamžitě zavedla v podniku pořádky podle svých představ tvrdého obchodu. To se ovšem nelíbilo nikomu, a zejména ne bývalé majitelce, kterou Renáta odstavila značně drsným způsobem. Někdejší madam vymyslí rafinovanou pomstu za účasti sňatkového podvodníka... Režie: Václav Matějka. Hrají: Zdena Studénková, Božidara Turzonovová, Jiří Korn, Miloš Kopecký, Josef Větrovec, Marián Labuda, Dagmar Veškrnová, Jana Paulová, Dagmar Patrasová a další.


Čtvrtek 11. 1. 2001 ČT 2 - 21.30 hodin

Jaké to bylo na francouzském dvoře

S názvy některých filmů bývají potíže. Kupříkladu u francouzského snímku v originále nazvaného Ridicule se českému videodistributoru nelíbil doslovný překlad Směšnost či Směšný, takže zvolil atraktivnější - Nemravná nevinnost. Když jej chystala do vysílání Česká televize, také se nespokojila s pouhým převedením původního názvu a rozhodla se opět pro něco přitažlivě znějícího - Nevinné krutosti.

Ovšem každý, kdo by se nechal zlákat jen pikantním titulem, bude zklamán. Kromě úvodní, poněkud šokující čurací scény se bude muset spokojit se značně upovídaným vyprávěním o poměrech na francouzském královském dvoře krátce před výbuchem revoluce. Tam totiž zavítá venkovský šlechtic de Malavoy (v charismatickém ztvárnění Charlese Berlinga), jenž svými poněkud neotesanými zvyky působí v dekadentně přejemnělém a intrikujícím prostředí jako směšný paňáca, byť je vlastně jediný, kdo chce prosadit nějaké pozitivní změny. Hodlá totiž panovníka přesvědčit o nutnosti vysoušení mokřin na svém panství, semeništi bezpočetných nemocí, které decimují poddané. Narazí však na povznesenou lhostejnost. Neschopní, avšak samolibí úředníci nesnášejí, pokouší-li se jim radit někdo schopnější. Záhy poznává, že získat slyšení u panovníka je nad jeho síly. Nezbývá mu než se trpělivě učit správnému vystupování a duchaplné konverzaci...

Nijak nevadí, že Nevinné krutosti místy připomínají důmyslné šarády z daleko známějších Nebezpečných známostí. Režisér Patrice Leconte, kterého známe i z dalšího kostýmního dramatu Prokletí ostrova Saint-Pierre vnímá rozkošnické reálie druhé půle 18. století jako předurčené k zániku. Nastolený konflikt mezi svědomím a lhostejností rozpadajícího se společenství mocných je však nadčasově platný.

JAN JAROŠ


Pátek 12. 1. 2001 ČT 1 - 20.30 hodin

Medvědi

Po úspěchu filmů Boj o oheň a Jméno růže přinesl francouzskému režisérovi Jean-Jacquesovi Annaudovi jeho další snímek Medvědi (natočený v r. 1988) přízeň i obdiv nejen diváků, ale i odborné kritiky. Jednoduchý příběh inspirovaný románem Jamese Olivera Curwooda Král šedých medvědů vypráví o přátelství osiřelého medvíděte a hrozivého medvědího samotáře a o jejich setkání s lovci. Odehrává se v létě roku 1885 uprostřed divokých hor Britské Kolumbie v Kanadě. Nádherné přírodní scenérie, hudba Philippa Sarda a silně emotivní medvědí příběh dohromady vytvořily dojemný a nesmírně působivý film, který vůbec, ani po dvanácti letech od svého vzniku a nesčetných reprízách, neztratil nic ze svého půvabu. Při natáčení filmů nebylo žádné zvíře raněno a některé scény byly simulovány. Ničení lesů a lidské zásahy do přírody ohrožují medvědy na celém světě. Naše soucítění i umění mohou přispět k jejich ochraně, praví závěrečný titulek filmu...


Sobota 13. 1. 2001 ČT 1 - 20.50 hodin

Robin Hood: Král zbojníků

Robin Hood je v podání Kevina Costnera neodolatelný, jedinečný a nezapomenutelný. Dotvrzuje to i fakt, že film zcela zastínil nejen další snímek se stejnou postavou v hlavní roli, "Robina Hooda" s Patrickem Berginem a dalšími hvězdami, který vznikl ve stejném roce, ale i všechny filmy (a že jich bylo nespočet) předchozí. Atraktivní akční podívaná se odehrává v anglických a francouzských reáliích a přináší do klasické interpretace legendy i několik ozvláštnění. Je to například postava Robinova moudrého průvodce, Maura Azima, či ďábelská rádkyně psychopatického nottinghamského šerifa, čarodějnice Mortianna.


Neděle 14. 1. 2001 NOVA - 21.00 hodin

Koule

Doktor psychologie Norman Goodman je stejně jako další povolán k neobvyklému případu. V mořských hlubinách byla objevena obří kosmická loď, která tam podle množství korálů usazených na trupu klesla zhruba před třemi sty léty. Ve své době dlouho a netrpělivě očekávaný americký sci-fi horor vznikl v roce 1998, kdy ho natočil podle úspěšného románu Michaela Crichtona slavný a zkušený režisér Barry Levinson). V hlavních rolích opravdu hvězdného obsazení uvidíte Dustina Hoffmana, Sharon Stoneovou a Samuela L. Jacksona. Dále uvidíte Petera Coyota, Lieva Schreibera, Queen Latifahovou a další.