číslo 2/2001
vychází 3. ledna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


ROSTLINA MĚSÍCE LEDNA

Hamamelis - vilín

Hamamelis - vilínUprostřed sychravých dnů se objevuje rozkvetlý keř. Sytě žlutý časný květ vilínu odolává nepřízni počasí.

Vilíny jsou opadavé keře, někdy až stromky. Celkem známe šest druhů, pocházejí ze Severní Ameriky a východní Asie. Rostou pomalu a jsou dlouhověké. Netradiční květ se objevuje v nezvyklém zimním čase a v předjaří. Jemný květ podtrhují holé větévky, nezaniká v olistění. Vzhled keřů je vzdušný, neuspořádaný a strnulý. Listy částečně připomínají list lísky, jsou podlouhle anebo okrouhle vejčité. Květy vytvářejí sytě zbarvené chomáčky. Častější jsou různé odstíny žluté, ale nescházejí ani růžové, červené až purpurové tóny. Rozkvetlé vilínové květy nezaskočí mráz ani sníh, nepříznivé počasí opakovaně přečkají zavinuté do klubíčka. Za hezkých dnů se opět rozvinou.

Vilínům vyhovuje slunce a polostín, ideální je chráněná poloha, nehodí se na suché stanoviště. Rostliny jsou otužilé, dobře přečkávají zimu, snášejí i znečištěné ovzduší.

Nejlépe vyniknou samostatně. Dále se využívají jako předsadba jehličnanů a hustějších skupin keřů, do pozadí skalek. Dospělé rostliny potřebují dostatek prostoru, dorůstají až do výšky 4 m a jsou dlouhověké. Dají se pěstovat také v nádobách.