číslo 2/2001
vychází 3. ledna

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Poklonkování podle L + S

Český rozhlas 2 - Praha, 14. ledna 11.04 hodin

Milan LasicaZa starých časů patřilo poklonkování k bontonu. Pozdrav "ruku líbám, milostivá paní" s následujícím lehkým ukloněním tehdy používal každý správný gentleman. V dnešní "neformální" době se tento krásný obyčej ze společenského chování vytratil.

Milan Lasica a Július Satinský si myslí, že je to škoda. A proto se rozhodli věnovat mu 31. lekci své Školy života. Dnes je ovšem zapotřebí poklonkovat jinak než včera. A tak vám dvojice L + S nabízí několik praktických rad a návodů, jak být uctivým a jak se vhodně klanět, aniž byste nutně ztratili Július Satinskýúroveň. Poklonkování totiž musí mít svou kulturu. Například na letišti vůbec není dobré líbat spřátelenou hlavu státu na botu či na nohu. Při pracovním obědě se zase doporučuje dojídat polévku po šéfovi zásadně vlastní lžící. A budete-li na lodi, nikdy při hluboké úkloně nestůjte na kraji paluby, mohla by se vám zatočit hlava a skončíte ve vlnách...

Pokud se vám snad zdá, že výše uvedené rady a pokyny jsou absurdní, máte samozřejmě pravdu. Pravým cílem Školy života Milana Lasici a Júliuse Satinského není vyučovat ani poučovat, ale nabízet dobrou zábavu a chytrý humor, jehož nikdy není dost.