číslo 2/2001
vychází 3. ledna

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


OČIMA IVANA HOFFMANA A PETRA NOVÁČKA

Český rozhlas 1 - Radiožurnál

Televize

Ivan HoffmanDění v České televizi nezastínilo pouze všechny jiné domácí a zahraniční události, ale mnoha lidem dokonce pokazilo vánoční svátky. Načasování operace směřující k ovládnutí České televize na období, ke kterému patří atmosféra smíření a vzájemnosti, je asi tím nejsmutnějším, co v souvislosti s aférou vnímáme. Nový ředitel snad počítal s tím, že občané budou konzumovat sladkosti a než se po novém roce rozkoukají, vzbouřence se mu podaří zastrašit a umlčet. Kdyby věděl, na jak silný a jednotný odpor narazí, jak slabé podpory se mu dostane od politiků, navíc převážně z jediné strany, kdyby předem věděl, že si znepřátelí známé umělce, spisovatele, herce, nemluvě o drtivé většině novinářské obce, kdo ví, zda by se v tak špatném podniku angažoval. Co Jiří Hodač tušit mohl, byl konflikt se zpravodajskou směnou. Ta se proti jeho snaze zasahovat do zpravodajství vzepřela již za jeho minulého působení v České televizi. Kroky, které podnikl od svého nástupu do funkce generálního ředitele, se dají přirovnat přilévání oleje do ohně. Jmenování šéfky zpravodajství, která se rozhodla rozdávat výpovědi, vysílání náhradního programu ze studií soukromých televizí, přerušování programu, a nakonec úplné odpojení veřejnoprávní televize z éteru vedlo k tomu, že zástupy demonstrujících koncesionářů před budovou televize houstly úměrně tomu, jak nové vedení stupňovalo tlak na vzbouřené redaktory. Lidé se chodili dívat na Události vysílané na velkoplošné obrazovce, zpívali koledy, naslouchali řečníkům, kteří protestovali proti ohrožení svobody slova. "Svoboda, svoboda!" skandovaly stovky a pak tisíce demonstrantů. Anonymní diváci, plátci poplatků, se zvedli od obrazovek a přišli podpořit své zaměstnance, svou televizi.

Politici

Do politika obyčejný člověk nevidí. Ti upřímnější otevřeně přiznávají, že dlouhodobým schůzováním, setkáváním se po většinu času s jinými politiky, ale i užíváním četných výhod se vzdalují svým spoluobčanům. Jsou-li si toho vědomi, snaží se průběžně získat alespoň základní informace o životě obyčejných smrtelníků. Většina politiků ovšem časem propadne pocitu, že právě oni žijí normálně, jejich svět je "ten pravý", a nespatřují tedy důvod přihlížet k nějakému hlasu lidu. Svět politiky je věčným zápasem o vliv, neustálým potvrzováním své pozice, je hrou, ve které jsou si všichni aktéři konkurenty. Ať už mezi politickými stranami, anebo uvnitř stran se neustále taktizuje anebo intrikuje. Politici jsou přesvědčeni, že na tom není nic špatného, koneckonců se jedná o soutěž, a ta patří k demokracii. Vše, co se přehání, je ovšem špatné. Když se politika zúží právě jen na boj o moc, stane se pro občany zbytečností, začne jim vadit. Politici si obtížně připouštějí, že za špatný kredit u veřejnosti si mohou sami, například proto, že přijímají špatné zákony, anebo špatně hospodaří s veřejnými prostředky. Vinu za svou špatnou "imidž" připisují novinářům. Zde je asi hlavní důvod, proč politici připisují nesmírnou důležitost médiím, proč se snaží dostat na obrazovku, proč se stopkami v ruce sledují, jak dlouho jsou na obrazovce jejich konkurenti a proč tak pečlivě monitorují, co se o nich kde napíše či řekne. Politik je neustále v pokušení přispět ke svému lepšímu obrazu v médiích tím, že novinářům vnutí svou představu světa. Politici se pak liší v tom, zda se novináře snaží přesvědčit, anebo zda se snaží je zastrašit. Důsledkem toho druhého přístupu je krize v České televizi.

Zákon

Petr NováčekKdyž Poslanecká sněmovna volila Radu české televize, vycházeli především poslanci za ODS a ČSSD z názoru, že mandát pro politické strany se má zrcadlit ve složení orgánu, který je pověřen dozorem nad veřejnoprávní televizí. Tento názor má řadu odpůrců, kteří jsou naopak přesvědčeni, že televize má být na politických vlivech nezávislá, a tudíž by ji měli kontrolovat osobnosti politicky nestranné a požívající přirozenou autoritu co nejširší veřejnosti. Tento spor je vlastně sporem, zda Poslanecká sněmovna při jmenování Rady České televize postupovala v duchu zákona. Ať už ano, či ne - postupovala při výběru lehkomyslně a důsledkem této lehkomyslnosti bylo překotné odvolání ředitele předtím, než bylo možné posoudit na obrazovce výsledek jeho práce (Chmelíčkovu televizi máme vidět až od ledna), a stejně horečné jmenování ředitele nového, o kterém rada předem věděla, že bude mít v České televizi obtížnou pozici. Nešťastně zvolená rada nešťastně vyměnila ředitele a za této situace se ani mnoha právníkům nechce příliš hovořit o respektu k zákonu jako podstatě parlamentní demokracie. Nad zákonem o České televizi existuje ústavní princip svobody projevu a mezinárodní závazky, které smysl existence veřejnoprávních médií vidí v tom, že mají představovat hráz proti politické manipulaci. Je tedy věcí diskuse, zda parlamentní demokracii ohrozili vzbouření novináři, kteří odmítají akceptovat vyhazov z práce, anebo poslanci, kteří tuto situaci způsobili zneužitím zákona k upevnění svého vlivu.

Novináři

Novináři v České televizi nemohou prohrát svůj spor s televizní radou, ani spor s ředitelem a zřejmě ani spor se zákonem. Nemohou ho prohrát v těchto dnech, kdy většina občanů instinktivně cítí, že jsou v právu. Televize se stala nejen věcí veřejnou, ale i výsostně politickou a podpora jediné strany, ODS, nestačí novému vedení k tomu, aby nad televizí získala kontrolu. Do budoucna jde ovšem o to, jak novináři ze zpravodajství České televize zvládnou své vítězství. Budou stejně korektní i přísní k politikům, kteří je dnes podporují, jako k těm, kteří je v minulých dnech odsuzovali? Budou svou práci dělat profesionálně, nezaujatě, nestranně? Budou své politické preference nechávat před dveřmi studia? Přejme si, aby tomu tak bylo, protože v opačném případě projevy podpory veřejnosti neměly smysl a lidé před televizí mrzli zbytečně. Bez svobodných novinářů je těžko myslitelná demokracie. Ale s novináři, kteří by se rozhodli dělat v televizi místo novinařiny politiku by byla demokracie ohrožena stejně.