číslo 1/2001
vychází 27. prosince

Zpět na obsah         

Televize a film


VIDEOSLOUPEK

Putování s dinosaury

Komu z televizních diváků utekl výtečný dokumentární cyklus britské BBC Putování s dinosaury, který vysílala Česká televize v primetimu na prvním programu v průběhu října, listopadu a prosince, nemusí zoufat. Šest půlhodinek plus dokument o natáčení nabízí v ideálním předvánočním čase na dvou kazetách Bonton Home Video.

Velkorysý projekt BBC si vyžádal náklady přes 130 milionů dolarů a je to na něm znát. Tvůrčí tým si dal za úkol nahlédnout do dávné historie vývoje obřích ještěrek na pevnině, ve vodě i ve vzduchu a svého poslání se zhostil vrchovatě. Atraktivní vyprávění o životě nejrůznějších dinosaurů si sice jistě místy dopřálo kousek autorské licence, nicméně všechny možné dostupné faktické podklady a archeologické nálezy sehrály v tomto případě klíčovou roli.

Maximální působivosti dosahují tvůrci díky použití nejmodernějších počítačových technologií a filmových triků. A tak se můžeme účastnit v bezprostřední blízkosti zuřivých soubojů ještěrů, proběhnout se s nimi po písečné pláži, podívat se na mořský příboj z pohledu letícího ptakoještěra nebo se naopak ponořit spolu s jiným přímo pod hladinu. Vyprávění zahrnuje mimořádně dlouhý úsek - od časů před 220 miliony let do zásahu Země kometou před 65 miliony roků. Úžasný pocit autenticity a ohromující zážitky z exotického výletu do pravěku činí z cyklu mimořádnou, nečekaně dramatickou podívanou pro dětské i dospělé diváky.

JANA PODSKALSKÁ